Wygląda jak jajecznica, ale do jej zrobienia nie użyłam żadnego jajka. Tofucznica to po prostu rozdrobnione i usmażone tofu z dodatkami. Jeśli podsmażymy cebulkę i grzyby, a tofu zabarwimy kurkumą, to potrawa ta będzie wyglądała zupełnie jak jajecznica. Za to smakować będzie dużo lepiej!
Składniki:
- 1 kostka tofu
- 1 szalotka
- 100 g kurek
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
- olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
- 2 łyżki sezamu
Rozgrzej odrobinę oleju na patelni i podsmaż na nim posiekaną szalotkę. Wrzuć kurki i podsmażaj 5 minut.
Tofu rozdrobnić palcami lub widelcem. Dopraw sosem sojowym i ewentualnie solą, oprósz kurkumą. Dodaj tofu na patelnię i podsmażaj przez 2 minuty. Następnie dodaj mleko kokosowe i duś całość do momentu aż większość płynu wyparuje, a tofucznica zyska kremową konsystencję.
W między czasie upraż sezam na suchej patelni. Posyp tofucznicę złocistym sezamem i podawaj.
Tofucznica, to jest to czego mi potrzeba ;)
OdpowiedzUsuń