środa, 21 września 2016

SPRING ROLLS Z QUINOA I WEGAŃSKI MAJONEZ

Okazuje się, że zarówno azjatyckie, jak i śródziemnomorskie smaki dobrze czują się, kiedy są otulone papierem ryżowym. Te proste zawijasy świetnie się sprawdzą jako przekąska oraz danie obiadowe. Najlepiej smakują z wegańskim majonezem zmiksowanym z upieczonym czosnkiem!
Pierwszy raz spróbowałam zrobić wegański majonez i udał się! Zrobiłam go z wody po cieciorce z puszki. Ma podobne właściwości, jak białko jaja, więc sprawia, że majonez jest bardzo gęsty. Do tego ma neutralny smak i nie zmienia aromatu majonezu. 


Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1 awokado
  • 10-12 małych arkuszy papieru ryżowego
  • 1/2 szklanki quinoa
  • pęczek rukoli
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • świeży lub suszony tymianek

Wegański majonez:

  • 3 łyżki aquafaby - wody z puszki po odsączeniu ciecierzycy (powinna też zadziałać woda z gotowania ciecierzycy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 główka czosnku
Pomidory pokrój w plasterki. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Oprósz delikatnie solą i skrop oliwą z oliwek. Posyp tymiankiem. Obok połóż przekrojoną główkę czosnku (przekrojem do góry), posmaruj ją lekko oliwą. Piecz przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. 
Awokado pokrój na 12 plasterków i skrop sokiem z cytryny. Quinoa przepłucz na sicie pod bieżącą wodą. Do garnka wlej 3/4 szklanki wody. Zagotuj i osól. Dodaj kaszę do wrzątku i gotuj przez 10 minut. Odstaw pod przykryciem do ostygnięcia. Ostudzoną kaszę dopraw sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Dodaj odrobinę pieprzu i soli.
Papier ryżowy namocz w ciepłej wodzie. Nałóż na po jednym plasterku pieczonego pomidora i awokado, 2-3 listki rukoli oraz łyżkę quinoa. Zawiń, zaginając brzegi do środka. 
Te spring rollsy najlepiej smakują z domowym, wegańskim majonezem, najlepiej z dodatkiem pieczonego czosnku. Jak go zrobić?

Przez 2 minuty ubijaj wodę z ciecierzycy z 1 łyżką soku z cytryny. Po tym czasie dodaj resztę soku z cytryny oraz przyprawy. Ubijaj minutę. Teraz czas na olej - dolewaj go stopniowo, ciągle miksując - najlepiej dolewać po łyżce oleju co kilkanaście sekund lub wlewać bardzo powoli, wąskim strumieniem. Po kilku minutach będziemy mieć gęsty majonez. Pieczony czosnek dodaj na końcu. Wyłuskaj upieczone ząbki, zgnieć je na gładką pastę i dodaj do majonezu. 

Wskazówki:

  • do wegańskiego majonezu można dodać szczyptę czarnej soli (kala namak) - doda jajecznego posmaku oraz łyżkę lub dwie drożdży nieaktywnych w płatkach - zagęszczą sos i dodadzą mu umami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...