Przejdź do głównej zawartości

SPRING ROLLS Z QUINOA I WEGAŃSKI MAJONEZ

Okazuje się, że zarówno azjatyckie, jak i śródziemnomorskie smaki dobrze czują się, kiedy są otulone papierem ryżowym. Te proste zawijasy świetnie się sprawdzą jako przekąska oraz danie obiadowe. Najlepiej smakują z wegańskim majonezem zmiksowanym z upieczonym czosnkiem!
Pierwszy raz spróbowałam zrobić wegański majonez i udał się! Zrobiłam go z wody po cieciorce z puszki. Ma podobne właściwości, jak białko jaja, więc sprawia, że majonez jest bardzo gęsty. Do tego ma neutralny smak i nie zmienia aromatu majonezu. 


Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1 awokado
  • 10-12 małych arkuszy papieru ryżowego
  • 1/2 szklanki quinoa
  • pęczek rukoli
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • świeży lub suszony tymianek

Wegański majonez:

  • 3 łyżki aquafaby - wody z puszki po odsączeniu ciecierzycy (powinna też zadziałać woda z gotowania ciecierzycy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 główka czosnku
Pomidory pokrój w plasterki. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Oprósz delikatnie solą i skrop oliwą z oliwek. Posyp tymiankiem. Obok połóż przekrojoną główkę czosnku (przekrojem do góry), posmaruj ją lekko oliwą. Piecz przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. 
Awokado pokrój na 12 plasterków i skrop sokiem z cytryny. Quinoa przepłucz na sicie pod bieżącą wodą. Do garnka wlej 3/4 szklanki wody. Zagotuj i osól. Dodaj kaszę do wrzątku i gotuj przez 10 minut. Odstaw pod przykryciem do ostygnięcia. Ostudzoną kaszę dopraw sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Dodaj odrobinę pieprzu i soli.
Papier ryżowy namocz w ciepłej wodzie. Nałóż na po jednym plasterku pieczonego pomidora i awokado, 2-3 listki rukoli oraz łyżkę quinoa. Zawiń, zaginając brzegi do środka. 
Te spring rollsy najlepiej smakują z domowym, wegańskim majonezem, najlepiej z dodatkiem pieczonego czosnku. Jak go zrobić?

Przez 2 minuty ubijaj wodę z ciecierzycy z 1 łyżką soku z cytryny. Po tym czasie dodaj resztę soku z cytryny oraz przyprawy. Ubijaj minutę. Teraz czas na olej - dolewaj go stopniowo, ciągle miksując - najlepiej dolewać po łyżce oleju co kilkanaście sekund lub wlewać bardzo powoli, wąskim strumieniem. Po kilku minutach będziemy mieć gęsty majonez. Pieczony czosnek dodaj na końcu. Wyłuskaj upieczone ząbki, zgnieć je na gładką pastę i dodaj do majonezu. 

Wskazówki:

  • do wegańskiego majonezu można dodać szczyptę czarnej soli (kala namak) - doda jajecznego posmaku oraz łyżkę lub dwie drożdży nieaktywnych w płatkach - zagęszczą sos i dodadzą mu umami

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.