Dla jednych brukselka jest koszmarem z dzieciństwa, dla innych smacznym warzywem. Ja zdecydowanie należę do drugiej grupy. Od dzieciństwa uwielbiałam brukselkę i nigdy nie grymasiłam, gdy znalazła się w zupie warzywnej. Uwielbiam jej słodkawy smak i to, że wygląda jak miniaturowa kapusta!
Brukselka to również bardzo dobre źródło błonnika - zawiera go prawie dwa razy więcej niż zwykła kapusta. Ponadto zawiera duże ilości witaminy C, karotenu i żelaza. Podobnie jak brokuł czy kapusta ma ona w swoim składzie substancje o działaniu przeciwnowotworowym, niektórzy badacze twierdzą nawet, że związków antyrakowych w brukselce więcej, niż w innych warzywach kapustnych.
Czy widzieliście kiedyś brukselkę w całej okazałości, tzn. całą roślinę? Miniaturowe kapustki wyrastają z długiej i grubej łodygi. Na górze znajduje się parasol z dużych liści. Oczywiście cała roślina jest jadalna. Jeśli będziecie mieć kiedyś okazję, wykorzystajcie w kuchni łodygę, którą można obrać, pokroić i dodać do zupy lub zapiekanki. Brukselkę można jeść nawet na surowo!
Czy widzieliście kiedyś brukselkę w całej okazałości, tzn. całą roślinę? Miniaturowe kapustki wyrastają z długiej i grubej łodygi. Na górze znajduje się parasol z dużych liści. Oczywiście cała roślina jest jadalna. Jeśli będziecie mieć kiedyś okazję, wykorzystajcie w kuchni łodygę, którą można obrać, pokroić i dodać do zupy lub zapiekanki. Brukselkę można jeść nawet na surowo!
Pieczona brukselka jest moim zdaniem najsmaczniejsza, ponieważ podczas pieczenia wydobywa się jej słodkawy, lekko orzechowy smak. Dodatek kwaśnego sosu balsamicznego doskonale przełamuje słodycz. Jako posypkę proponuję wegański parmezan ze słonecznika.
Składniki:
- 0,5 kg brukselki
- 0,5 szklanki octu balsamicznego
- 1 łyżka syropu z agawy, miodu lub innego syropu cukrowego
- 4 łyżki słonecznika
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Brukselki przekrój na połówki. Wymieszaj z 2 łyżkami oleju, szczyptą soli i pieprzu. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Kładź brukselki płaską stroną do dołu. Piecz w 200 st. C przez 18 minut.
Wcześniej przygotuj sobie redukcję balsamiczną. Na patelni podgrzej ocet z syropem. Podgrzewaj do momentu aż sos będzie bardzo gęsty.
Przewróć brukselki na drugą stronę i posmaruj każdą odrobiną sosu balsamicznego. Można jeszcze oprószyć szczyptą brązowego cukru, żeby się ładniej skarmelizowały. Piecz kolejne 10-15 minut.
Przygotuj wegański parmezan. Słonecznik podpraż na patelni, by się lekko zarumienił. Zmiksuj w blenderze na drobny proszek z kurkumą, płatkami drożdżowymi i szczyptą soli.
Upieczoną brukselkę posyp parmezanem. Jeśli zostało Ci jeszcze trochę sosu balsamicznego, możesz nim ją polać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz