Przejdź do głównej zawartości

BATONIKI KOKOSOWE

Moje pierwsze batoniki będą w wersji kokosowej. Oblałam je gorzką czekoladą i pewnie znajdzie się wielu zwolenników tej wersji. Wolę jednak dodatek czekolady mlecznej i takiej też oczywiście można użyć. Obiecuję, że to nie ostatnia propozycja na zdrowe batoniki. 

Składniki:


  • 3/4 szklanki suszonych daktyli albo 1 szklanka świeżych
  • gęsta warstwa mleka kokosowego (ok. 1/2 szklanki)
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • około 200 g wiórków kokosowych
  • gorzka lub mleczna czekolada dobrej jakości
  • płatki kokosowe do dekoracji (opcjonalnie)
Daktyle namoczyć (jeśli są świeże, nie trzeba moczyć) przez co najmniej godzinę. Odlać wodę, w której się moczyły daktyle. Zmiksować je do konsystencji karmelu. Jeśli masa jest za gęsta, można dodać trochę wody, w której się moczyły. Gęste mleko kokosowe ubić za pomocą miksera, dodać masę daktylową i delikatnie wymieszać. Dodać wiórki kokosowe. Powinna powstać lekko lepka, ale plastyczna masa. Uformować batoniki. Włożyć je do zamrażalnika na 20 minut, by stężały. 
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Wyjąć batoniki z zamrażalnika i polać czekoladą i udekorować płatkami kokosa. Znów wstawić do lodówki lub zamrażalnika, by czekolada zastygła. Później najlepiej przechowywać je w lodówce, ale nie koniecznie, bo i tak szybko znikają!

Wskazówki:


  • do polania najlepiej użyć czekolady bez cukru (najczęściej są słodzone stewią i/lub alkoholami cukrowymi np. maltitolem), będziemy mieć wtedy naprawdę zdrowe batoniki

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.