niedziela, 18 grudnia 2016

BATONIKI KOKOSOWE

Moje pierwsze batoniki będą w wersji kokosowej. Oblałam je gorzką czekoladą i pewnie znajdzie się wielu zwolenników tej wersji. Wolę jednak dodatek czekolady mlecznej i takiej też oczywiście można użyć. Obiecuję, że to nie ostatnia propozycja na zdrowe batoniki. 

Składniki:


  • 3/4 szklanki suszonych daktyli albo 1 szklanka świeżych
  • gęsta warstwa mleka kokosowego (ok. 1/2 szklanki)
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • około 200 g wiórków kokosowych
  • gorzka lub mleczna czekolada dobrej jakości
  • płatki kokosowe do dekoracji (opcjonalnie)
Daktyle namoczyć (jeśli są świeże, nie trzeba moczyć) przez co najmniej godzinę. Odlać wodę, w której się moczyły daktyle. Zmiksować je do konsystencji karmelu. Jeśli masa jest za gęsta, można dodać trochę wody, w której się moczyły. Gęste mleko kokosowe ubić za pomocą miksera, dodać masę daktylową i delikatnie wymieszać. Dodać wiórki kokosowe. Powinna powstać lekko lepka, ale plastyczna masa. Uformować batoniki. Włożyć je do zamrażalnika na 20 minut, by stężały. 
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Wyjąć batoniki z zamrażalnika i polać czekoladą i udekorować płatkami kokosa. Znów wstawić do lodówki lub zamrażalnika, by czekolada zastygła. Później najlepiej przechowywać je w lodówce, ale nie koniecznie, bo i tak szybko znikają!

Wskazówki:


  • do polania najlepiej użyć czekolady bez cukru (najczęściej są słodzone stewią i/lub alkoholami cukrowymi np. maltitolem), będziemy mieć wtedy naprawdę zdrowe batoniki

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...