Przejdź do głównej zawartości

KISZONE CYTRYNY Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ I SZAFRANEM

Dużo dobrego słyszałam o kiszonych cytrynach, ale bardzo długo zabierałam się do tego, żeby je w końcu zrobić samodzielnie. Podobnie, jak robienie innych kiszonek, nie jest to nic skomplikowanego. Słoik dobrze umyty i wyparzony, owoce też. Teraz wystarczy tylko upchać cytryny z przyprawami do słoika, odstawić i czekać aż dojrzeją...
Wbrew temu, co powszechnie się sądzi, kiszone cytryny pasują nie tylko do mięsa. Można nimi doprawiać wiele dań. Znakomicie aromatyzują ryż czy kuskus, świetnie smakują w jogurtowym dipie do chipsów, podkreślą smak i aromat duszonych warzyw. 



Składniki (na półlitrowy słoik):



  • 3-4 małe cytryny niewoskowane
  • 3-4 łyżki soli (może być morska)
  • 2 gałązki trawy cytrynowej
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • szczypta szafranu
Cytryny pokrój na ćwiartki i ciasno upakuj w słoiku (tak, by jednocześnie puszczały sok), przesypuj każdą warstwę solą, układaj kawałki trawy cytrynowej. Płyn powinien zajmować 1/2 słoika. W trakcie fermentacji cytryny puszczą soki i powinny być całe pokryte płynem. Jeżeli puściły mało soku, wlej przegotowanej wody i/lub soku wyciśniętego z cytryn. Odstaw słoik w temperaturze pokojowej na 7 dni. Od czasu do czasu potrząsaj słoikiem, przewracaj go do góry dnem, by sól się równomiernie rozprowadziła. Po tygodniu wstaw cytryny do lodówki, można już ich próbować.

Przyprawy, które pasują do kiszonych cytryn:

  • szafran (nadaje im pięknego, żółtego koloru i oryginalnego aromatu)
  • trawa cytrynowa (podkreśla cytrusowy zapach)
  • kora cynamonu 
  • kardamon (posiada cytrynową nutę)
  • gwiazdki anyżu
  • świeży korzeń imbiru (dodaje ostrości)
  • goździki
  • liście laurowe
  • rozmaryn
  • całe papryczki chilli (suszone lub świeże)

Dodatek szafranu do kiszonych cytryn podpatrzyłam u dziewczyn z Mead Ladies (prowadzą świetne warsztaty o kiszonkach z całego świata), a trawy cytrynowej na blogu Magiczny Składnik. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.