wtorek, 6 grudnia 2016

KISZONE CYTRYNY Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ I SZAFRANEM

Dużo dobrego słyszałam o kiszonych cytrynach, ale bardzo długo zabierałam się do tego, żeby je w końcu zrobić samodzielnie. Podobnie, jak robienie innych kiszonek, nie jest to nic skomplikowanego. Słoik dobrze umyty i wyparzony, owoce też. Teraz wystarczy tylko upchać cytryny z przyprawami do słoika, odstawić i czekać aż dojrzeją...
Wbrew temu, co powszechnie się sądzi, kiszone cytryny pasują nie tylko do mięsa. Można nimi doprawiać wiele dań. Znakomicie aromatyzują ryż czy kuskus, świetnie smakują w jogurtowym dipie do chipsów, podkreślą smak i aromat duszonych warzyw. 



Składniki (na półlitrowy słoik):



  • 3-4 małe cytryny niewoskowane
  • 3-4 łyżki soli (może być morska)
  • 2 gałązki trawy cytrynowej
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • szczypta szafranu
Cytryny pokrój na ćwiartki i ciasno upakuj w słoiku (tak, by jednocześnie puszczały sok), przesypuj każdą warstwę solą, układaj kawałki trawy cytrynowej. Płyn powinien zajmować 1/2 słoika. W trakcie fermentacji cytryny puszczą soki i powinny być całe pokryte płynem. Jeżeli puściły mało soku, wlej przegotowanej wody i/lub soku wyciśniętego z cytryn. Odstaw słoik w temperaturze pokojowej na 7 dni. Od czasu do czasu potrząsaj słoikiem, przewracaj go do góry dnem, by sól się równomiernie rozprowadziła. Po tygodniu wstaw cytryny do lodówki, można już ich próbować.

Przyprawy, które pasują do kiszonych cytryn:

  • szafran (nadaje im pięknego, żółtego koloru i oryginalnego aromatu)
  • trawa cytrynowa (podkreśla cytrusowy zapach)
  • kora cynamonu 
  • kardamon (posiada cytrynową nutę)
  • gwiazdki anyżu
  • świeży korzeń imbiru (dodaje ostrości)
  • goździki
  • liście laurowe
  • rozmaryn
  • całe papryczki chilli (suszone lub świeże)

Dodatek szafranu do kiszonych cytryn podpatrzyłam u dziewczyn z Mead Ladies (prowadzą świetne warsztaty o kiszonkach z całego świata), a trawy cytrynowej na blogu Magiczny Składnik. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...