Przejdź do głównej zawartości

NAJPROSTSZA SAŁATKA Z OGÓRKA

Zdaję sobie sprawę, że o tej porze roku świeży ogórek nie jest najzdrowszym warzywem, jednak ta sałatka jest tak pyszna, że nie mogę się powstrzymać, żeby jej od czasu do czasu nie schrupać. Pasuje jako dodatek do potraw w stylu chińskim. 

Składniki na 2 porcje:


  • 1 długi ogórek szklarniowy
  • 1 papryczka chilli
  • 1 dymka
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka sezamu

Ogórka obierz, przekrój a pół i wydrąż pesteczki. Pokrój w dość grube plasterki. Dymkę pokrój niezbyt drobno od cebulki po szczypiorek. Chili posiekaj bardzo drobno, najlepiej bez pestek, żeby sałatka nie była zbyt ostra. Połącz składniki. Wyciśnij sok z limonki, posyp cukrem i dodaj szczyptę soli. Wymieszaj. Odstaw do lodówki na 15 minut, żeby się schłodziła, a smaki dobrze połączyły.
Na patelni upraż łyżkę sezamu. Posyp nim sałatkę. 

Komentarze

  1. patrząc na zdjęcie byłam pewna, że to seler naciowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to ogórek, który się podszywa pod seler naciowy ;)

      Usuń
  2. Z selera naciowego w tym wydaniu też pewnie byłaby pyszna, ale ogórek dla mnie jest ok :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.