Przejdź do głównej zawartości

TARTA KASZTANOWA STRACCIATELLA (BEZ PIECZENIA)

Moje krótkie milczenie na blogu postanowiłam zakończyć słodką tartą. Jak powstał przepis na kasztanową tartę bez pieczenia? Zepsuł mi się ostatnio piekarnik i trzeba było sobie jakoś poradzić, gdy przyszła ochota na ciasto. Póki jeszcze można kupić świeże jadalne kasztany, warto wypróbować ten przepis. 

Składniki:


  • 300 g kasztanów jadalnych
  • pół puszki gęstego mleczka kokosowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki kruszonego kakao (lub posiekanej gorzkiej czekolady)
  • 150 g kruchych ciasteczek (u mnie w wersji korzennej ze skórką pomarańczy)
  • 100 g oleju kokosowego nierafinowanego

Godzinę wcześniej przygotować spód. Ciasteczka rozkruszyć, najlepiej w blenderze. Wymieszać je z lekko podgrzanym, płynnym olejem kokosowym. Powinna powstać lekko klejąca się kruszonka. Wyłożyć nią blaszkę do tarty. Wstawić na chwilę do lodówki, by zastygła. 
Każdego kasztana naciąć po płaskiej stronie. Moczyć je przez co najmniej 30 minut w wodzie, a te, które pływają na powierzchni najlepiej wyrzucić (mogą być uszkodzone lub zepsute). Następnie gotować w lekko osolonej wodzie przez 30 minut. Zanim ostygną, obrać każdy kasztan z łupinki.
Kasztany zblendować z mleczkiem kokosowym, cukrem, ekstraktem. Do gładkiego kremu dodać kruszone ziarno kakaowca. 
Krem wyłożyć na kruszonkę i ponownie wstawić do lodówki na minimum pół godziny. 

Wskazówki:


  • Można też kupić już ugotowane, zapakowane próżniowo kasztany. Oczywiście można je użyć, ale w trochę mniejszej ilości - około 200 g wystarczy. 
  • Do tarty można też użyć pieczonych kasztanów. Postępujemy podobnie, nacinając każdego kasztana, moczymy je przez 30 minut. Pieczemy w 200 st. C przez 20 minut.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.