Przejdź do głównej zawartości

Siała baba mak... pierwszy post w 2011 roku

Bułeczki pszenne z makiem w wersji mini


Jest to pierwszy wpis w tym roku. Czy mam w związku z tym jakieś noworoczne postanowienia? Raczej nie... Nadal będę starała się dość regularnie zamieszczać tu swoje przepisy i postaram się, żeby może były one bardziej oryginalne.

Życzę Wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku 2011!



To bardzo prosty przepis na pyszne pszenne bułeczki. Otóż ciasto zrobiłam według przepisu na parowańce. Użyłam jednak suszone drożdże (7 g) a nie świeże, a  z powstałego ciasta uformowałam dwa razy więcej bułeczek, czyli 16 i ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu (może to trwać trochę dłużej niż 30 minut) posmarowałam je rozmąconym jajkiem i posypałam makiem. 


Bułeczki piekłam w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C z termoobiegiem przez 5 minut, a następnie w 200 st. C przez kolejne 5 minut (do 10).

Komentarze

  1. bułeczki z ciasta na pampuchy? zapowiada się ciekawie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne na śniadanie ze słodkimi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak. bułeczki są doskonale zarówno ze słodkimi dodatkami jak i z wytrawnymi, np. z jakimś dobrym serkiem pleśniowym :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.