Przejdź do głównej zawartości

Swojskie pierogi w kolorze "świński róż"

Pierogi z ziemniakami i grzybami


Do zrobienia tych pierogów zainspirował mnie przepis z blogu Kasza Prodżekt na te właśnie pierogi. Jest to potrawa regionalna z okolic Przemyśla. Muszę przyznać, że połączenie ziemniaków i grzybów jest bardzo na miejscu. Jest to potrawa niedroga, smaczna, a do tego 100% wegańska.




Składniki na ciasto:


2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki wrzątku,
4 łyżki koncentratu buraczanego,
sól,
oliwa.

Składniki na farsz:


6 średniej wielkości ziemniaków,
kilka suszonych podgrzybków,
cebula,
natka pietruszki,
szczypta mielonego kminku,
sól i dużo pieprzu.

Z podanych składników zagniatamy bardzo różowe ciasto na pierogi.
Ziemniaki ugotować i rozgnieść na gładkie pure. Grzyby moczyć przez kilka godzin a następnie gotować do miękkości. Ugotowane drobno pokroić. Cebulkę drobno pokrojoną podsmażyć na oleju, a następnie dodać do niej posiekane grzyby i jeszcze lekko podsmażać. 
Ziemniaki połączyć z grzybami i cebulką oraz z natką pietruszki i doprawić - farsz jest gotowy!
Wywar grzybowy można wykorzystać jako dodatek do czerwonego  barszczu!
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko. Pierogi można lepić jak kto lubi najbardziej. Ja wykrawałam krążki szklanką, a sklejałam za pomocą widelca. Do jednego pieroga wkładałam około 1 łyżeczki farszu.
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oleju. Gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką, z samym masełkiem lub nawet bez :)
Życzę smacznego!

...i pierogi przed wrzuceniem do buzi.

Komentarze

  1. świetny mają kolor!
    a nadzienie... brzmi całkiem ciekawie, będę musiała wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. E tam świński... Piękny róż :) Mój ulubiony kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też uważam, że piękny!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. "Świński" w jak najbardziej pozytywnym tego słowa znaczeniu ;)Też lubię róż :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Głos oddany! Jako wiecznie kombinująca " co by tu ugotować" matka wegetarianki jestem zachwycona Twoimi pomysłami i przepisami. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję bardzo za oddanie głosu :) i za miły komentarz. Bardzo się cieszę, że moje przepisy mogą być pomocne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mają piekny kolor!
    jakie kształtne, różowe. i pysznie nafaszerowane!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kika, wyszły fantastycznie, bardzo się cieszę :) Kiedyś mówiło się "majtkowy róż" ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. kolor mistrz.kopytka rożowe za mną teraz chodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. urocze są w tym swoim różowym kolorze.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.