Przejdź do głównej zawartości

Swojskie pierogi w kolorze "świński róż"

Pierogi z ziemniakami i grzybami


Do zrobienia tych pierogów zainspirował mnie przepis z blogu Kasza Prodżekt na te właśnie pierogi. Jest to potrawa regionalna z okolic Przemyśla. Muszę przyznać, że połączenie ziemniaków i grzybów jest bardzo na miejscu. Jest to potrawa niedroga, smaczna, a do tego 100% wegańska.




Składniki na ciasto:


2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki wrzątku,
4 łyżki koncentratu buraczanego,
sól,
oliwa.

Składniki na farsz:


6 średniej wielkości ziemniaków,
kilka suszonych podgrzybków,
cebula,
natka pietruszki,
szczypta mielonego kminku,
sól i dużo pieprzu.

Z podanych składników zagniatamy bardzo różowe ciasto na pierogi.
Ziemniaki ugotować i rozgnieść na gładkie pure. Grzyby moczyć przez kilka godzin a następnie gotować do miękkości. Ugotowane drobno pokroić. Cebulkę drobno pokrojoną podsmażyć na oleju, a następnie dodać do niej posiekane grzyby i jeszcze lekko podsmażać. 
Ziemniaki połączyć z grzybami i cebulką oraz z natką pietruszki i doprawić - farsz jest gotowy!
Wywar grzybowy można wykorzystać jako dodatek do czerwonego  barszczu!
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko. Pierogi można lepić jak kto lubi najbardziej. Ja wykrawałam krążki szklanką, a sklejałam za pomocą widelca. Do jednego pieroga wkładałam około 1 łyżeczki farszu.
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oleju. Gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką, z samym masełkiem lub nawet bez :)
Życzę smacznego!

...i pierogi przed wrzuceniem do buzi.

Komentarze

  1. świetny mają kolor!
    a nadzienie... brzmi całkiem ciekawie, będę musiała wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. E tam świński... Piękny róż :) Mój ulubiony kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też uważam, że piękny!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. "Świński" w jak najbardziej pozytywnym tego słowa znaczeniu ;)Też lubię róż :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Głos oddany! Jako wiecznie kombinująca " co by tu ugotować" matka wegetarianki jestem zachwycona Twoimi pomysłami i przepisami. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję bardzo za oddanie głosu :) i za miły komentarz. Bardzo się cieszę, że moje przepisy mogą być pomocne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mają piekny kolor!
    jakie kształtne, różowe. i pysznie nafaszerowane!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kika, wyszły fantastycznie, bardzo się cieszę :) Kiedyś mówiło się "majtkowy róż" ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. kolor mistrz.kopytka rożowe za mną teraz chodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. urocze są w tym swoim różowym kolorze.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...