Klasyczny Pumpkin Pie
Przy pieczeniu tego ciasta skorzystałam z przepisu Antony Worralla Thompsona. Zadziwiający smak. Nadzienie smakuje jak dyniowy budyń. Najlepiej smakuje z kleksem bitej śmietany. Musze przyznać, że w takiej postaci uwielbiam kuchnię amerykańską.
2 duże jajka + 1 żółtko,
75 g brązowego cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki imbiru,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
1/2 łyżeczki zmielonych goździków,
275 ml słodkiej śmietanki.
Do tego kruchy spód (jak do tarty): 2 szklanki mąki, 1 kostka margaryny, cukier, można też dodać mielone orzechu, np. laskowe.
Formę do tarty wykładamy sporządzonym ciastem, zostawiamy trochę do ulepienia dyń na wierzch ciasta. Spód należy podpiec najpierw, w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut. Później można pozwolić mu wystygnąć i w tym czasie przygotować nadzienie.
Dynię gotujemy na parze. Wystarczy 10 minut, żeby odpowiednio zmiękła. Ugotowaną dynię rozgniatamy widelcem na gładkie pure. W jednej misce należy zmiksować jajka. W rondelku podgrzej śmietankę, cukier i przyprawy. W kuchni będzie unosił się słodki zapach. Potem lekko ostudź śmietankę i dodaj mieszaninę śmietanki i przypraw do zmiksowanych jajek. Lekko rozmieszaj i dodaj pure z dyni. Teraz wszystko dokładnie ze sobą połącz. Powstanie intensywnie pomarańczowa, słodka masa. Pycha!
Wlej masę dyniową na podpieczony spód i wstaw ciasto do piekarnika (temp. 180 st. C) na kolejne 40 minut. W międzyczasie (u mnie w 20 minucie) połóż na stężałym już cieście wykrojone z pozostałego ciasta dynie lub inne dowolne kształty (można posłużyć się foremkami).
Po mniej więcej 40 minutach Pumpkin Pie jest gotowy. Ciasto oprócz tego, że świetnie smakuje, jest bardzo zdrowe (jeśli jeszcze bardziej ograniczymy cukier, albo zastąpimy go miodem będzie jeszcze zdrowsze), chociaż niekoniecznie dietetyczne. Jest odpowiednie dla dzieci, ponieważ zawiera dużo karotenu pochodzącego z dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz