Przejdź do głównej zawartości

Dyniowych inspiracji ciąg dalszy

Klasyczny Pumpkin Pie


Przy pieczeniu tego ciasta skorzystałam z przepisu Antony Worralla Thompsona. Zadziwiający smak. Nadzienie smakuje jak dyniowy budyń. Najlepiej smakuje z kleksem bitej śmietany. Musze przyznać, że w takiej postaci uwielbiam kuchnię amerykańską.



Składniki:


1/2 kg miąższu dyni (pokrojonego w kostkę),
2 duże jajka + 1 żółtko,
75 g brązowego cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki imbiru,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
1/2 łyżeczki zmielonych goździków,
275 ml słodkiej śmietanki.
Do tego kruchy spód (jak do tarty): 2 szklanki mąki, 1 kostka margaryny, cukier, można też dodać mielone orzechu, np. laskowe.




Formę do tarty wykładamy sporządzonym ciastem, zostawiamy trochę do ulepienia dyń na wierzch ciasta. Spód należy podpiec najpierw, w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut. Później można pozwolić mu wystygnąć i w tym czasie przygotować nadzienie.


Dynię gotujemy na parze. Wystarczy 10 minut, żeby odpowiednio zmiękła. Ugotowaną dynię rozgniatamy widelcem na gładkie pure. W jednej misce należy zmiksować jajka. W rondelku podgrzej śmietankę, cukier i przyprawy. W kuchni będzie unosił się słodki zapach. Potem lekko ostudź śmietankę i dodaj mieszaninę śmietanki i przypraw do zmiksowanych jajek. Lekko rozmieszaj i dodaj pure z dyni. Teraz wszystko dokładnie ze sobą połącz. Powstanie intensywnie pomarańczowa, słodka masa. Pycha!


Wlej masę dyniową na podpieczony spód i wstaw ciasto do piekarnika (temp. 180 st. C) na kolejne 40 minut. W międzyczasie (u mnie w 20 minucie) połóż na stężałym już cieście wykrojone z pozostałego ciasta dynie lub inne dowolne kształty (można posłużyć się foremkami).


Po mniej więcej 40 minutach Pumpkin Pie jest gotowy. Ciasto oprócz tego, że świetnie smakuje, jest bardzo zdrowe (jeśli jeszcze bardziej ograniczymy cukier, albo zastąpimy go miodem będzie jeszcze zdrowsze), chociaż niekoniecznie dietetyczne. Jest odpowiednie dla dzieci, ponieważ zawiera dużo karotenu pochodzącego z dyni.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.