Kiwisiel
Czyli kisiel z kiwi. Kiwi to prawdziwa bomba z witaminą C! Uwielbiam jak jego drobne pesteczki pękają w zębach. Przepadam za jego wyraźnym kwaśnym smakiem i delikatną słodyczą. Przyciągająco działa na mnie jego intensywny zielony kolor. Kiwi to ostatnio mój faworyt wśród owoców! Kisiel z kiwi podałam z symboliczną porcją bitej śmietany, żeby dodać temu deserowi nieco więcej kalorii.
Składniki na 4 porcje:
6 kiwi,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki wody,
cukier do smaku (może być brązowy, może być miód),
sok z 1/2 cytryny,
śmietanka 30% do ubicia.
Kiwi pokrój na kawałki i zmiksuj w blenderze. Dodaj 1/2 szklanki gorącej wody, sok z cytryny, cukier i chwilę zagotuj. Kiedy zabulgocze dodaj rozpuszczoną skrobię ziemniaczaną w 1/4 szklanki zimnej wody. Kiedy skrobia zetnie się, odstaw kisiel z ognia i rozlej go do salaterek. Ostudź. Ubij śmietanę z odrobiną cukru i ozdób nią schłodzony kisiel.
pysznie.
OdpowiedzUsuńłał, nigdy nie myślałam, żeby tak wykorzystac kiwi. :D
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest naprawdę pyszny :)
UsuńKisielek własnej roboty, pychota:-)
OdpowiedzUsuń