Przejdź do głównej zawartości

Moc zielonego owocu!

Kiwisiel



Czyli kisiel z kiwi. Kiwi to prawdziwa bomba z witaminą C! Uwielbiam jak jego drobne pesteczki pękają w zębach. Przepadam za jego wyraźnym kwaśnym smakiem i delikatną słodyczą. Przyciągająco działa na mnie  jego intensywny zielony kolor. Kiwi to ostatnio mój faworyt wśród owoców! Kisiel z kiwi podałam z symboliczną porcją bitej śmietany, żeby dodać temu deserowi nieco więcej kalorii.




Składniki na 4 porcje:


6 kiwi,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki wody,
cukier do smaku (może być brązowy, może być miód),
sok z 1/2 cytryny,
śmietanka 30% do ubicia.


Kiwi pokrój na kawałki i zmiksuj w blenderze. Dodaj 1/2 szklanki gorącej wody, sok z cytryny, cukier i chwilę zagotuj. Kiedy zabulgocze dodaj rozpuszczoną skrobię ziemniaczaną w 1/4 szklanki zimnej wody. Kiedy skrobia zetnie się, odstaw kisiel z ognia i rozlej go do salaterek. Ostudź. Ubij śmietanę z odrobiną cukru i ozdób nią schłodzony kisiel.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.