sobota, 13 września 2014

CHOCOLATE CHIP COOKIES Z MASŁEM ORZECHOWYM

Robiłam już kilka podejść do ciastek z kawałkami czekolady. Za każdym razem była to porażka. Nareszcie udało mi się osiągnąć smak, który pamiętam z dzieciństwa - oryginalnych amerykańskich ciastek przysyłanych przez mojego dziadka w paczkach z USA. 

Składniki (16-20 ciasteczek):

  • 1/2 szklanki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki masła orzechowego (gładkiego albo z kawałkami orzechów)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1/4 szklanki mąki żytniej z pełnego przemiału
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka kawałków czekolady (tabliczkę gorzkiej czekolady rozdrobniłam nożem - ze 100 g wychodzi 3/4 szklanki czekoladowych kawałków)



Piekarnik należy rozgrzać do 190 st. C. Masło utrzeć z masłem orzechowym i cukrem. Dodać jajko i miksować aż masa będzie jednolita i puszysta - bez chrzęszczącego cukru. 
W osobnej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać suche składniki do maślanej mieszaniny, wymieszać. Dodać kawałki czekolady. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia albo po po prostu posmarować masłem. Z ciasta uformować kulki. Tutaj świetnie sprawdzi się łyżka do nakładania lodów. Między ciastkami należy zachować kilkucentymetrowe odstępy, aby nie posklejały się ze sobą podczas pieczenia - kulki bowiem zamienią się w płaskie placki.


4 komentarze:

  1. Już sobie wyobrażam ten zapach niosący się po kuchni podczas ich pieczenia! :) A wyglądają bezbłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm piękne - zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...