Przejdź do głównej zawartości

CHOCOLATE CHIP COOKIES Z MASŁEM ORZECHOWYM

Robiłam już kilka podejść do ciastek z kawałkami czekolady. Za każdym razem była to porażka. Nareszcie udało mi się osiągnąć smak, który pamiętam z dzieciństwa - oryginalnych amerykańskich ciastek przysyłanych przez mojego dziadka w paczkach z USA. 

Składniki (16-20 ciasteczek):

  • 1/2 szklanki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki masła orzechowego (gładkiego albo z kawałkami orzechów)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1/4 szklanki mąki żytniej z pełnego przemiału
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka kawałków czekolady (tabliczkę gorzkiej czekolady rozdrobniłam nożem - ze 100 g wychodzi 3/4 szklanki czekoladowych kawałków)



Piekarnik należy rozgrzać do 190 st. C. Masło utrzeć z masłem orzechowym i cukrem. Dodać jajko i miksować aż masa będzie jednolita i puszysta - bez chrzęszczącego cukru. 
W osobnej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać suche składniki do maślanej mieszaniny, wymieszać. Dodać kawałki czekolady. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia albo po po prostu posmarować masłem. Z ciasta uformować kulki. Tutaj świetnie sprawdzi się łyżka do nakładania lodów. Między ciastkami należy zachować kilkucentymetrowe odstępy, aby nie posklejały się ze sobą podczas pieczenia - kulki bowiem zamienią się w płaskie placki.


Komentarze

  1. Już sobie wyobrażam ten zapach niosący się po kuchni podczas ich pieczenia! :) A wyglądają bezbłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm piękne - zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.