Przejdź do głównej zawartości

CZEKOLADOWE CIASTECZKA Z MĄKI GRYCZANEJ

Ciasteczka, które upiekłam z myślą o Halloween - orzechy włoskie miały przypominać móżdżki. Chyba nie udało mi się osiągnąć takiego wizualnego efektu, ale na szczęście udało się osiągnąć efekt smakowy. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, mają smak bardzo czekoladowy, są kruche, ale nierozpadające się. I co najważniejsze udało mi się je zrobić całkowicie bez użycia mąki pszennej.



Składniki:

  • 150 g mąki gryczanej
  • 50 g czekolady gorzkiej (u mnie 90% i ciasteczka wyszły dość wytrawne, można użyć czekolady o mniejszej "mocy")
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego albo 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
Mąkę gryczaną przesiać do miski. Gorzką czekoladę rozpuścić w rondelku z miodem, cukrem i masłem. Kiedy wszystko się rozpuści, odstawić do ostudzenia. Połączyć ze sobą wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Nieco podobne do piernikowego. Uformować wałek, zawinąć go w folię aluminiową albo spożywczą. Odłożyć do lodówki albo zamrażalnika na 30-60 min. Po tym czasie pokroić na talarki. Ułożyć na blasze. Na wierzchu można położyć połówki orzecha włoskiego. Piec przez ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.