Przejdź do głównej zawartości

CZEKOLADOWE CIASTECZKA Z MĄKI GRYCZANEJ

Ciasteczka, które upiekłam z myślą o Halloween - orzechy włoskie miały przypominać móżdżki. Chyba nie udało mi się osiągnąć takiego wizualnego efektu, ale na szczęście udało się osiągnąć efekt smakowy. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, mają smak bardzo czekoladowy, są kruche, ale nierozpadające się. I co najważniejsze udało mi się je zrobić całkowicie bez użycia mąki pszennej.



Składniki:

  • 150 g mąki gryczanej
  • 50 g czekolady gorzkiej (u mnie 90% i ciasteczka wyszły dość wytrawne, można użyć czekolady o mniejszej "mocy")
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego albo 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
Mąkę gryczaną przesiać do miski. Gorzką czekoladę rozpuścić w rondelku z miodem, cukrem i masłem. Kiedy wszystko się rozpuści, odstawić do ostudzenia. Połączyć ze sobą wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Nieco podobne do piernikowego. Uformować wałek, zawinąć go w folię aluminiową albo spożywczą. Odłożyć do lodówki albo zamrażalnika na 30-60 min. Po tym czasie pokroić na talarki. Ułożyć na blasze. Na wierzchu można położyć połówki orzecha włoskiego. Piec przez ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.