Przejdź do głównej zawartości

KASZOTTO Z BURAKAMI, JABŁKAMI I CYDREM

Kolejna potrawa z ogniska. Tym razem użyłam żeliwnego kociołka. Oczywiście taką samą potrawę można zrobić w warunkach domowych, w zwykłym garnku lub na patelni. Jesień mamy piękną, więc zachęcam do wypróbowania swoich kulinarnych sił w plenerze.

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy pęczak
  • bulion warzywny
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 4 średniej wielkości buraki pokrojone w drobną kostkę
  • szklanka cydru
  • 1 kwaśne jabłko pokrojone w drobną kostkę
  • 2 łyżeczki kminku (lekko rozgniecionego w moździerzu)
  • 2 goździki
  • 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 4 sprasowane ząbki czosnku 
  • posiekana zielona pietruszka
  • ewentualnie biały ser do podania

Na dnie garnka rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić posiekany por. Zeszklić. Następnie dodać przepłukaną i odsączoną kaszę perłową. Chwilę podsmażać. Wlać cydr i mieszać do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Następnie wrzucić drobno posiekane buraczki. Cydr sprawi, że zostaną one jędrne i w ogóle się nie rozgotują, niezależnie od tego jak długo będziemy gotować kaszę. Jeżeli nie dodamy cydru, buraki ugotują się szybciej i będą miękkie w potrawie (dla niektórych może to być atutem, ja jednak wolę buraki al dente). Dodać listki laurowe, ziele angielskie, goździki, kminek.
Stopniowo wlewać po chochli bulionu. Kiedy kasza wchłonie bulion, dodawać kolejną chochlę. Gotować do momentu aż kasza będzie miękka (w sumie co najmniej 1 godz). Mniej więcej w połowie gotowania dodać drobno posiekane jabłko. Pod koniec dodać czosnek, masło, pieprz. Podawać z pokruszonym białym serem i posiekaną natką pietruszki.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.