Przejdź do głównej zawartości

PUDDING CHIA Z MANGO

Chia - jeszcze do niedawna nie miałam pojęcia  - co to takiego? z czym to się je? Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała. Zakupiłam odrobinę, ponieważ chia nie należy niestety do najtańszych produktów. Okazała się naprawdę ciekawa, smaczna i... przede wszystkim zdrowa.
Inaczej nazywana jest szałwią hiszpańską. Podobno nasionami tymi zajadali się Aztekowie. Szczególnie polecana jest osobom uprawiającym sport (głównie biegaczom) ponieważ ma właściwości nawilżające organizm i zapobiega szybkiej utracie wody. Ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka i cennych kwasów omega-3, weganie i wegetarianie powinni zwrócić na tę roślinę szczególną uwagę. (Informacje na temat nasion chia zaczerpnęłam stąd.)

Składniki (na 1 porcję):

  • kawałek mango
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka 2%
  • 2-4 łyżeczki nasion chia
  • łyżeczka miodu
  • szczypta kardamonu

Mleko podgrzać, rozpuścić w ciepłym mleku miód. Do mleka dodać jogurt i kardamon oraz mango. Zmiksować. Do mlecznego koktajlu dodać nasiona chia, przelać całość do słoiczka i odstawić do lodówki. Można taki pudding przygotować wieczorem i zjeść na śniadanie. Odpowiednią konsystencję osiągnie jednak już po mniej więcej 3 godzinach. Ten pudding świetnie smakuje sam, można jednak pokusić się o jakieś dodatki. Ja wkroiłam banana.

Komentarze

  1. pudding z chia jest świetny, ale fakt, że są to jednej z najdroższych ziarenek ;(

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam puddingi na bazie chia! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.