Inaczej nazywana jest szałwią hiszpańską. Podobno nasionami tymi zajadali się Aztekowie. Szczególnie polecana jest osobom uprawiającym sport (głównie biegaczom) ponieważ ma właściwości nawilżające organizm i zapobiega szybkiej utracie wody. Ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka i cennych kwasów omega-3, weganie i wegetarianie powinni zwrócić na tę roślinę szczególną uwagę. (Informacje na temat nasion chia zaczerpnęłam stąd.)
Składniki (na 1 porcję):
- kawałek mango
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka 2%
- 2-4 łyżeczki nasion chia
- łyżeczka miodu
- szczypta kardamonu
Mleko podgrzać, rozpuścić w ciepłym mleku miód. Do mleka dodać jogurt i kardamon oraz mango. Zmiksować. Do mlecznego koktajlu dodać nasiona chia, przelać całość do słoiczka i odstawić do lodówki. Można taki pudding przygotować wieczorem i zjeść na śniadanie. Odpowiednią konsystencję osiągnie jednak już po mniej więcej 3 godzinach. Ten pudding świetnie smakuje sam, można jednak pokusić się o jakieś dodatki. Ja wkroiłam banana.
pudding z chia jest świetny, ale fakt, że są to jednej z najdroższych ziarenek ;(
OdpowiedzUsuńuwielbiam puddingi na bazie chia! :)
OdpowiedzUsuń