niedziela, 9 listopada 2014

SPRING ROLLSY Z DYNIĄ MAKARONOWĄ, JARMUŻEM I PIECZONĄ PAPRYKĄ

Spring rollsy to jedna z moich ulubionych potraw, zwłaszcza kiedy przygotowuję posiłek do pracy. Wbrew pozorom nie jest to bardzo pracochłonne, a w papier ryżowy można zapakować najróżniejsze składniki, tworząc pełnowartościowy posiłek. Takie są też moje dzisiejsze sajgonki. Jest w nich białko (tofu), węglowodany (papier ryżowy) i warzywa pieczone (papryka, dynia makaronowa) i surowe (jarmuż), a także tłuszcz (orzeszki ziemne).

Składniki na sajgonki:

  • 1/2 czerwonej papryki słodkiej (upieczona i obrana ze skórki)
  • 1/2 kostki tofu (+ jasny sos sojowy, czarny sezam i odrobina miodu do zamarynowania)
  • kilka listków jarmużu
  • 1/2 miąższu z dyni makaronowej średniej wielkości (połówkę dyni upiec w piekarniku w 180 st. C przez 30 min)
  • garść orzechów ziemnych, uprażonych z odrobiną miodu
  • 1 cebula dymka
  • 8 arkuszy papieru ryżowego

Składniki na sos:

  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki wody
  • 1/2-1 posiekana drobno chili z drobno posiekanym ząbkiem czosnku albo bez niego


Paprykę, zamarynowane tofu (odsączone z marynaty) i dynię upiec w piekarniku. Ostudzić. Dynię makaronową wydrążyć. "Makaron" dyniowy doprawić nadmiarem marynaty z tofu. Na wilgotnym papierze ryżowym układać kolejno: jarmuż, porcję makaronu, tofu i upieczoną paprykę, posypać orzeszkami i posiekaną dymką. Zawinąć. Podobnie postępować z kolejnymi arkuszami papieru ryżowego.
Do tych sajgonek idealnie pasuje superpikantny sos chili. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Miód, jeśli mamy gęsty, można rozpuścić w rondelku. Można sos odstawić na chwilę, by smaki się przegryzły. 


1 komentarz:

  1. zaglądają kusząco:) nie korzystałam w kuchni z papieru ryżowego:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...