Spring rollsy to jedna z moich ulubionych potraw, zwłaszcza kiedy przygotowuję posiłek do pracy. Wbrew pozorom nie jest to bardzo pracochłonne, a w papier ryżowy można zapakować najróżniejsze składniki, tworząc pełnowartościowy posiłek. Takie są też moje dzisiejsze sajgonki. Jest w nich białko (tofu), węglowodany (papier ryżowy) i warzywa pieczone (papryka, dynia makaronowa) i surowe (jarmuż), a także tłuszcz (orzeszki ziemne).
Składniki na sajgonki:
- 1/2 czerwonej papryki słodkiej (upieczona i obrana ze skórki)
- 1/2 kostki tofu (+ jasny sos sojowy, czarny sezam i odrobina miodu do zamarynowania)
- kilka listków jarmużu
- 1/2 miąższu z dyni makaronowej średniej wielkości (połówkę dyni upiec w piekarniku w 180 st. C przez 30 min)
- garść orzechów ziemnych, uprażonych z odrobiną miodu
- 1 cebula dymka
- 8 arkuszy papieru ryżowego
Składniki na sos:
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki wody
- 1/2-1 posiekana drobno chili z drobno posiekanym ząbkiem czosnku albo bez niego
Paprykę, zamarynowane tofu (odsączone z marynaty) i dynię upiec w piekarniku. Ostudzić. Dynię makaronową wydrążyć. "Makaron" dyniowy doprawić nadmiarem marynaty z tofu. Na wilgotnym papierze ryżowym układać kolejno: jarmuż, porcję makaronu, tofu i upieczoną paprykę, posypać orzeszkami i posiekaną dymką. Zawinąć. Podobnie postępować z kolejnymi arkuszami papieru ryżowego.
Do tych sajgonek idealnie pasuje superpikantny sos chili. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Miód, jeśli mamy gęsty, można rozpuścić w rondelku. Można sos odstawić na chwilę, by smaki się przegryzły.
zaglądają kusząco:) nie korzystałam w kuchni z papieru ryżowego:)
OdpowiedzUsuń