Przejdź do głównej zawartości

SPRING ROLLSY Z DYNIĄ MAKARONOWĄ, JARMUŻEM I PIECZONĄ PAPRYKĄ

Spring rollsy to jedna z moich ulubionych potraw, zwłaszcza kiedy przygotowuję posiłek do pracy. Wbrew pozorom nie jest to bardzo pracochłonne, a w papier ryżowy można zapakować najróżniejsze składniki, tworząc pełnowartościowy posiłek. Takie są też moje dzisiejsze sajgonki. Jest w nich białko (tofu), węglowodany (papier ryżowy) i warzywa pieczone (papryka, dynia makaronowa) i surowe (jarmuż), a także tłuszcz (orzeszki ziemne).

Składniki na sajgonki:

  • 1/2 czerwonej papryki słodkiej (upieczona i obrana ze skórki)
  • 1/2 kostki tofu (+ jasny sos sojowy, czarny sezam i odrobina miodu do zamarynowania)
  • kilka listków jarmużu
  • 1/2 miąższu z dyni makaronowej średniej wielkości (połówkę dyni upiec w piekarniku w 180 st. C przez 30 min)
  • garść orzechów ziemnych, uprażonych z odrobiną miodu
  • 1 cebula dymka
  • 8 arkuszy papieru ryżowego

Składniki na sos:

  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki wody
  • 1/2-1 posiekana drobno chili z drobno posiekanym ząbkiem czosnku albo bez niego


Paprykę, zamarynowane tofu (odsączone z marynaty) i dynię upiec w piekarniku. Ostudzić. Dynię makaronową wydrążyć. "Makaron" dyniowy doprawić nadmiarem marynaty z tofu. Na wilgotnym papierze ryżowym układać kolejno: jarmuż, porcję makaronu, tofu i upieczoną paprykę, posypać orzeszkami i posiekaną dymką. Zawinąć. Podobnie postępować z kolejnymi arkuszami papieru ryżowego.
Do tych sajgonek idealnie pasuje superpikantny sos chili. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Miód, jeśli mamy gęsty, można rozpuścić w rondelku. Można sos odstawić na chwilę, by smaki się przegryzły. 


Komentarze

  1. zaglądają kusząco:) nie korzystałam w kuchni z papieru ryżowego:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.