Przejdź do głównej zawartości

SURÓWKA Z JARMUŻU

Jarmuż - to zimowe warzywo najzdrowsze jest, kiedy zjadamy je na surowo. W sałatce z orzechami i pestkami oraz z miodowym sosem smakuje naprawdę wyśmienicie.



Składniki:


  • pęczek liści jarmużu
  • mała czerwona cebula
  • po garści: migdałów, pestek słonecznika, pestek dyni
  • koperek
  • kilka suszonych pomidorów

Sos:


  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta soli i pieprzu

Jarmuż, cebulkę, koperek, suszone pomidory posiekać drobno. Migdały oraz pestki słonecznika i dyni uprażyć na rozgrzanej patelni. Migdały posiekać ostrym nożem. Wymieszać składniki sosu. A na koniec połączyć ze sobą sos i sałatkę. Wymieszać. 

Komentarze

  1. rzadko jadam surowy jarmuż, ale w takiej wersji na pewno przypadłby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jarmużu w wersji surowej jeszcze nigdy nie jadłam, zawsze przynajmniej blanszuję. Ciekawe, czy na surowo by mi smakował.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna surówka :-), dla kogoś kto lubi sosy słodkie- na pewno wyśmienita!! Ja nie bardzo za takimi przepadam,ale jak sobie pomyślę o tym, ile surowy jarmuż ma witamin, to... zaciskam zęby i jem :-)i nie jest tak źle. Fajna wersja polecam! i dziękuję za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można zrezygnować z dodatku miodu, który nie jest konieczny, i będzie idealnie ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.