sobota, 15 listopada 2014

SURÓWKA Z JARMUŻU

Jarmuż - to zimowe warzywo najzdrowsze jest, kiedy zjadamy je na surowo. W sałatce z orzechami i pestkami oraz z miodowym sosem smakuje naprawdę wyśmienicie.



Składniki:


  • pęczek liści jarmużu
  • mała czerwona cebula
  • po garści: migdałów, pestek słonecznika, pestek dyni
  • koperek
  • kilka suszonych pomidorów

Sos:


  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta soli i pieprzu

Jarmuż, cebulkę, koperek, suszone pomidory posiekać drobno. Migdały oraz pestki słonecznika i dyni uprażyć na rozgrzanej patelni. Migdały posiekać ostrym nożem. Wymieszać składniki sosu. A na koniec połączyć ze sobą sos i sałatkę. Wymieszać. 

4 komentarze:

  1. rzadko jadam surowy jarmuż, ale w takiej wersji na pewno przypadłby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jarmużu w wersji surowej jeszcze nigdy nie jadłam, zawsze przynajmniej blanszuję. Ciekawe, czy na surowo by mi smakował.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna surówka :-), dla kogoś kto lubi sosy słodkie- na pewno wyśmienita!! Ja nie bardzo za takimi przepadam,ale jak sobie pomyślę o tym, ile surowy jarmuż ma witamin, to... zaciskam zęby i jem :-)i nie jest tak źle. Fajna wersja polecam! i dziękuję za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można zrezygnować z dodatku miodu, który nie jest konieczny, i będzie idealnie ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...