Jarmuż - to zimowe warzywo najzdrowsze jest, kiedy zjadamy je na surowo. W sałatce z orzechami i pestkami oraz z miodowym sosem smakuje naprawdę wyśmienicie.
Składniki:
- pęczek liści jarmużu
- mała czerwona cebula
- po garści: migdałów, pestek słonecznika, pestek dyni
- koperek
- kilka suszonych pomidorów
Sos:
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta soli i pieprzu
Jarmuż, cebulkę, koperek, suszone pomidory posiekać drobno. Migdały oraz pestki słonecznika i dyni uprażyć na rozgrzanej patelni. Migdały posiekać ostrym nożem. Wymieszać składniki sosu. A na koniec połączyć ze sobą sos i sałatkę. Wymieszać.
rzadko jadam surowy jarmuż, ale w takiej wersji na pewno przypadłby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńJarmużu w wersji surowej jeszcze nigdy nie jadłam, zawsze przynajmniej blanszuję. Ciekawe, czy na surowo by mi smakował.
OdpowiedzUsuńŚwietna surówka :-), dla kogoś kto lubi sosy słodkie- na pewno wyśmienita!! Ja nie bardzo za takimi przepadam,ale jak sobie pomyślę o tym, ile surowy jarmuż ma witamin, to... zaciskam zęby i jem :-)i nie jest tak źle. Fajna wersja polecam! i dziękuję za pomysł.
OdpowiedzUsuńZawsze można zrezygnować z dodatku miodu, który nie jest konieczny, i będzie idealnie ;)
Usuń