Przejdź do głównej zawartości

KUKURYDZIANE BUŁECZKI - DO HOT DOGÓW LUB BURGERÓW

Chrupiące, kukurydziane bułeczki do hot dogów. A jeśli uformujemy z nich kulki, to także pyszne bułki do warzywnych burgerów. 


Składniki:


  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek + odrobina do posmarowania miski
  • 2 łyżki miodu, syropu klonowego albo syropu z agawy
  • 2 jaja
  • 1 szklanka białej mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki razowej (pszennej lub żytniej)
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej + odrobina do posypania stolnicy
  • 2 łyżeczki soli
  • Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka

Wymieszać ze sobą mleko, wodę i drożdże. Odstawić na 5 minut. Dodać oliwę, miód i jajka. Wymieszać. W dużej misce wymieszać ze sobą 3 mąki. Dodać mokre składniki. Najpierw mieszać łyżką, a następnie wyrabiać dłonią. Jeśli po paru minutach ciasto nadal klei się do rąk, można dosypać nieco mąki kukurydzianej (dlatego najlepiej mieć ją pod ręką). Najlepiej jeśli ciasto wyrabiamy około 10 minut. Jeśli mamy odpowiedni robot kuchenny, to możemy to zrobić za jego pomocą. 
Miskę posmarować oliwą i włożyć do niej ciasto uformowane w kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-2 godziny. Po tym czasie uformować 10 bułeczek (okrągłych, jeśli potrzebujemy ich do burgerów lub podłużnych, jeśli będziemy robić burgery). Ułożyć bułeczki, zachowując odstępy, na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. 
Nagrzać piekarnik do 200 st. C. Wyrośnięte bułeczki posmarować delikatnie jajkiem. Można posypać ulubionymi ziarnami. Wstawić je do piekarnika i piec przez ok. 30 minut (lub krócej, do momentu aż będą rumiane),  w połowie pieczenia obracając je na drugą stronę.

W następnym poście pojawi się przepis na proste, wegetariańskie hot dogi z sojowymi parówkami, do których te bułeczki pasują idealnie!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.