wtorek, 31 marca 2015

KUKURYDZIANE BUŁECZKI - DO HOT DOGÓW LUB BURGERÓW

Chrupiące, kukurydziane bułeczki do hot dogów. A jeśli uformujemy z nich kulki, to także pyszne bułki do warzywnych burgerów. 


Składniki:


  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek + odrobina do posmarowania miski
  • 2 łyżki miodu, syropu klonowego albo syropu z agawy
  • 2 jaja
  • 1 szklanka białej mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki razowej (pszennej lub żytniej)
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej + odrobina do posypania stolnicy
  • 2 łyżeczki soli
  • Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka

Wymieszać ze sobą mleko, wodę i drożdże. Odstawić na 5 minut. Dodać oliwę, miód i jajka. Wymieszać. W dużej misce wymieszać ze sobą 3 mąki. Dodać mokre składniki. Najpierw mieszać łyżką, a następnie wyrabiać dłonią. Jeśli po paru minutach ciasto nadal klei się do rąk, można dosypać nieco mąki kukurydzianej (dlatego najlepiej mieć ją pod ręką). Najlepiej jeśli ciasto wyrabiamy około 10 minut. Jeśli mamy odpowiedni robot kuchenny, to możemy to zrobić za jego pomocą. 
Miskę posmarować oliwą i włożyć do niej ciasto uformowane w kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-2 godziny. Po tym czasie uformować 10 bułeczek (okrągłych, jeśli potrzebujemy ich do burgerów lub podłużnych, jeśli będziemy robić burgery). Ułożyć bułeczki, zachowując odstępy, na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. 
Nagrzać piekarnik do 200 st. C. Wyrośnięte bułeczki posmarować delikatnie jajkiem. Można posypać ulubionymi ziarnami. Wstawić je do piekarnika i piec przez ok. 30 minut (lub krócej, do momentu aż będą rumiane),  w połowie pieczenia obracając je na drugą stronę.

W następnym poście pojawi się przepis na proste, wegetariańskie hot dogi z sojowymi parówkami, do których te bułeczki pasują idealnie!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...