Przejdź do głównej zawartości

SAŁATKA Z MNISZKIEM

Oto moja propozycja sałatki z mniszkiem. Dodałam do niego kwaśne i słodkie składniki, bo moim zdaniem takie smaki najlepiej komponują się z goryczką. Myślę, że zamiast śliwek będą pasowały tu, na przykład pomarańcza albo grejpfrut (oczywiście wyfiletowane), a może nawet ananas. Mlecz jest naprawdę dobry, smak ma podobny do cykorii i właściwości zdrowotne też ma podobne, a nawet lepsze. Korzystnie wpływa na pracę wątroby i woreczka żółciowego, oczyszcza organizm. Krwawnik również wpływa pozytywnie na układ pokarmowy. Naprawdę warto czasami schrupać chwasty!

Składniki:
  • kilka młodych liści mniszka lekarskiego 
  • kilka listków krwawnika
  • śliwki marynowane w occie
  • dowolne tofu (pasuje z przyprawami lub marynowane)
Sos:
  • 1 łyżka miodu z mniszka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Zioła umyć, nie rozdrabniać. Można chwilę pomoczyć w lodowatej wodzie, by były bardziej jędrne i chrupiące. Tofu pokroić w kostkę. Śliwki z octu pokroić na ćwiartki. 

Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. 

Ładnie ułożyć na talerzu listki mniszka i krwawnika oraz tofu i śliwki. Polać sosem.



Wskazówki:

  • zamiast śliwek można użyć np. pomarańczę, grejpfruta albo ananasa
  • zamiast tofu - fetę
  • zamiast miodu z mniszka - zwykły pszczeli miód


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.