Przejdź do głównej zawartości

SERNIK KAWOWO-POMARAŃCZOWY

Sernik, który zdecydowanie nie jest za słodki. Ma przyjemny kawowy smak, idealnie zharmonizowany ze słodką pomarańczą i gorzką czekoladą. Gościł u mnie na Wielkanoc, ale przecież każda okazja jest dobra, żeby go upiec! 


Składniki:

  • 10 dag mąki pszennej
  • 6 dag kakao
  • 4-5 dag zmielonych migdałów
  • 7 dag cukru + cukier waniliowy (najlepiej domowego wyrobu) lub esencja waniliowa
  • 7 dag masła, pokrojonego w kostkę
  • dżem pomarańczowy z 2 pomarańczy
  • 4 herbatniki
  • 80 dag białego mielonego sera
  • 17,5 dag brązowego cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (wymieszane z 1 łyżką ciepłej wody; można też spróbować zrobić esencję z 4 łyżek kawy mielonej)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka (oddzielone żółtka i białka)
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 5 dag stopionej gorzkiej czekolady
Najpierw warto przygotować sobie dżem pomarańczowy. Wyfiletować dwie pomarańcze, czyli obrać je tak, żeby w garnuszku wylądował tylko miąższ, bez białych części i błonek. Podgrzewać z niewielką ilością brązowego cukru na małym ogniu do momentu powstania gęstego, szklistego dżemu.

Z mąki, kakao, zmielonych migdałów, cukru i cukru waniliowego oraz masła zagnieść kruche ciasto. Wylepić nim dno i boki tortownicy. Wstawić do lodówki, żeby się schłodziło (ok. 30 minut). Spód piec w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.

Na ostudzonym spodzie rozprowadzić dżem pomarańczowy (zostawić odrobinę do posmarowania wierzchu). Posypać pokruszonymi herbatnikami. Ser zmiksować z cukrem, kawą, mąką i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę. Śmietankę zmiksować na gęstą masę. Połączyć ze sobą masę serową, białka i śmietankę - ostrożnie by sernik zachował puszystą konsystencję. Masę wylać na przygotowany spód i piec w temperaturze 160 st. C przez 1,5-2 godz.

Sernik ostudzić w uchylonym piekarniku. Kiedy będzie chłodny, posmarować wierzch resztą dżemu i polać roztopioną, gorzką czekoladą.

Przepis zainspirowany Sernikiem cappuccino z magazynu "Moje gotowanie".

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.