Sernik, który zdecydowanie nie jest za słodki. Ma przyjemny kawowy smak, idealnie zharmonizowany ze słodką pomarańczą i gorzką czekoladą. Gościł u mnie na Wielkanoc, ale przecież każda okazja jest dobra, żeby go upiec!
Składniki:
- 10 dag mąki pszennej
- 6 dag kakao
- 4-5 dag zmielonych migdałów
- 7 dag cukru + cukier waniliowy (najlepiej domowego wyrobu) lub esencja waniliowa
- 7 dag masła, pokrojonego w kostkę
- dżem pomarańczowy z 2 pomarańczy
- 4 herbatniki
- 80 dag białego mielonego sera
- 17,5 dag brązowego cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (wymieszane z 1 łyżką ciepłej wody; można też spróbować zrobić esencję z 4 łyżek kawy mielonej)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka (oddzielone żółtka i białka)
- 150 ml śmietanki kremówki
- 5 dag stopionej gorzkiej czekolady
Z mąki, kakao, zmielonych migdałów, cukru i cukru waniliowego oraz masła zagnieść kruche ciasto. Wylepić nim dno i boki tortownicy. Wstawić do lodówki, żeby się schłodziło (ok. 30 minut). Spód piec w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.
Na ostudzonym spodzie rozprowadzić dżem pomarańczowy (zostawić odrobinę do posmarowania wierzchu). Posypać pokruszonymi herbatnikami. Ser zmiksować z cukrem, kawą, mąką i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę. Śmietankę zmiksować na gęstą masę. Połączyć ze sobą masę serową, białka i śmietankę - ostrożnie by sernik zachował puszystą konsystencję. Masę wylać na przygotowany spód i piec w temperaturze 160 st. C przez 1,5-2 godz.
Sernik ostudzić w uchylonym piekarniku. Kiedy będzie chłodny, posmarować wierzch resztą dżemu i polać roztopioną, gorzką czekoladą.
Przepis zainspirowany Sernikiem cappuccino z magazynu "Moje gotowanie".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz