Przejdź do głównej zawartości

TATAR Z KASZY PĘCZAK I AWOKADO

Smaczna i orzeźwiająca potrawa. Alternatywa dla zwykłej sałatki. Uwielbiam awokado pod każdą postacią i w tej formie bardzo mi pasuje. Pomysł na taki tatar pochodzi z magazynu "Slowly Veggie", oczywiście trochę go pozmieniałam. 

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 średniej wielkości cebula (żółta lub biała)
  • szczypiorek
  • 50 g kaszy pęczak (albo perłowej)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • grubo mielony pieprz i ewentualnie sól
  • czarny sezam do posypania

Kaszę pęczak gotuj przez 30 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedź i ostudź. Połącz ze sobą składniki winegretu: oliwę z oliwek, sok z cytryny, ocet, musztardę, pieprz. Pokrój cebulę w kostkę, dodaj do sosu. Następnie obierz i pokrój w kostkę awokado, także dodaj do sosu. Szczypiorek drobno posiekać. Kiedy kasza wystygnie połączyć ją z cebulą, awokado i szczypiorkiem. Odstawić do lodówki na godzinkę, żeby smaki się przegryzły. Wyłożyć na talerzyk, posypać czarnym sezamem. Można jeszcze podawać z sałatą i sosem jogurtowym. Wspaniale smakuje jako dodatek do innych dań, ale też solo jako przystawka. 

Wskazówki:

  • do tego tatara pasuje również pomidor. Najlepiej obrać go ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę o wielkości podobnej do pozostałych składników
  • zamiast szczypioru warto dodać kolendrę, by tatar zyskał bardziej orientalną nutę


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.