Smaczna i orzeźwiająca potrawa. Alternatywa dla zwykłej sałatki. Uwielbiam awokado pod każdą postacią i w tej formie bardzo mi pasuje. Pomysł na taki tatar pochodzi z magazynu "Slowly Veggie", oczywiście trochę go pozmieniałam.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 średniej wielkości cebula (żółta lub biała)
- szczypiorek
- 50 g kaszy pęczak (albo perłowej)
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- grubo mielony pieprz i ewentualnie sól
- czarny sezam do posypania
Kaszę pęczak gotuj przez 30 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedź i ostudź. Połącz ze sobą składniki winegretu: oliwę z oliwek, sok z cytryny, ocet, musztardę, pieprz. Pokrój cebulę w kostkę, dodaj do sosu. Następnie obierz i pokrój w kostkę awokado, także dodaj do sosu. Szczypiorek drobno posiekać. Kiedy kasza wystygnie połączyć ją z cebulą, awokado i szczypiorkiem. Odstawić do lodówki na godzinkę, żeby smaki się przegryzły. Wyłożyć na talerzyk, posypać czarnym sezamem. Można jeszcze podawać z sałatą i sosem jogurtowym. Wspaniale smakuje jako dodatek do innych dań, ale też solo jako przystawka.
Wskazówki:
Wskazówki:
- do tego tatara pasuje również pomidor. Najlepiej obrać go ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę o wielkości podobnej do pozostałych składników
- zamiast szczypioru warto dodać kolendrę, by tatar zyskał bardziej orientalną nutę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz