Przejdź do głównej zawartości

OWSIANKA Z BAZYLIĄ I JAJKIEM W KOSZULCE

Coś dla osób, które nie przepadają za słodkimi śniadaniami. Szybka owsianka na słono z jajkiem w koszulce. Bez wątpienia - zdrowe śniadanie!

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki górskich płatków owsianych
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • garść bazylii
  • 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
  • 1 jajko
W garnuszku zagotować wodę. Dodać płatki owsiane i tłuszcz (masło lub oliwę). Posolić. Kiedy płatki zmiękną i staną się szkliste, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a po 2 minutach posiekaną bazylię. Ugotować jajko w koszulce. Podawać owsiankę z jajkiem. 

Idealne dodatki:

  • na początku gotowania można dodać 2 posiekane suszone pomidory
  • na koniec można posypać startym parmezanem albo płatkami nieaktywnych drożdży
  • zamiast bazylii można dodać szpinak (najlepiej w dużej ilości!)

Komentarze

  1. Bardzo fajny pomysł z tą owsianką "na słono". Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.