Przejdź do głównej zawartości

ARBUZOWE GAZPACHO

Mojej miłości do arbuza ciąg dalszy. Gazpacho z arbuza to kolejny przepis, który chciałam wypróbować i się udało. Super orzeźwiający chłodnik na upalne i nieco chłodniejsze dni! Inspirowany przepisem Marthy Stewart.



Składniki: 

  • 5 szklanek arbuza pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka ogórka pokrojonego w kostkę, pozbawionego pestek
  • 1 czerwona papryka słodka, również pokrojona w kostkę
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 1/4 szklanki świeżej mięty, posiekanej
  • 1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej
  • sok z 1 cytryny lub z dwóch limonek
  • 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 ostrej papryczki, bardzo drobno posiekana
  • sól 

Każdego składnika (arbuz, ogórek, papryka, cebula, mięta, pietruszka) odłożyć odrobinę do dekoracji. Resztę zmiksować na w miarę jednolitą zupę. Doprawić sokiem z cytryny, octem, ostrą papryczką i ewentualnie solą. Podawać posypane warzywami pokrojonymi w kostkę i posiekanymi ziołami.

Komentarze

  1. wspaniała, lekka i letnia propozycja! :)

    zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  2. znajoma robiła i wyszło pycha!

    Zapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.