Mojej miłości do arbuza ciąg dalszy. Gazpacho z arbuza to kolejny przepis, który chciałam wypróbować i się udało. Super orzeźwiający chłodnik na upalne i nieco chłodniejsze dni! Inspirowany przepisem Marthy Stewart.
Składniki:
- 5 szklanek arbuza pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka ogórka pokrojonego w kostkę, pozbawionego pestek
- 1 czerwona papryka słodka, również pokrojona w kostkę
- 1/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 1/4 szklanki świeżej mięty, posiekanej
- 1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej
- sok z 1 cytryny lub z dwóch limonek
- 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 ostrej papryczki, bardzo drobno posiekana
- sól
Każdego składnika (arbuz, ogórek, papryka, cebula, mięta, pietruszka) odłożyć odrobinę do dekoracji. Resztę zmiksować na w miarę jednolitą zupę. Doprawić sokiem z cytryny, octem, ostrą papryczką i ewentualnie solą. Podawać posypane warzywami pokrojonymi w kostkę i posiekanymi ziołami.
wspaniała, lekka i letnia propozycja! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
znajoma robiła i wyszło pycha!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com