niedziela, 20 września 2015

FOCCACIA Z OLIWKAMI I ROZMARYNEM

Oliwki i rozmaryn - klasyczne połączenie, ale jakie dobre! Mnie focaccia z oliwkami najbardziej smakuje polana miodem i oliwą z oliwek. 

 Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek ziół: świeży rozmaryn, tymianek, cząber
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
Do miski wsypać mąkę. We wgłębienie wsypać drożdże, dodać cukier i wlać wodę. Lekko zamieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać posiekane zioła, sól oraz oliwę i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do wypieków. Spłaszczyć i wcisnąć oliwki. Piec w temperaturze 200 st. C przez 25 minut.


3 komentarze:

  1. widać, że jesteś specjalistką w robieniu Focacci! ja nigdy jej nie piekłam!

    Zapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...