Przejdź do głównej zawartości

FOCCACIA Z OLIWKAMI I ROZMARYNEM

Oliwki i rozmaryn - klasyczne połączenie, ale jakie dobre! Mnie focaccia z oliwkami najbardziej smakuje polana miodem i oliwą z oliwek. 

 Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek ziół: świeży rozmaryn, tymianek, cząber
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
Do miski wsypać mąkę. We wgłębienie wsypać drożdże, dodać cukier i wlać wodę. Lekko zamieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać posiekane zioła, sól oraz oliwę i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do wypieków. Spłaszczyć i wcisnąć oliwki. Piec w temperaturze 200 st. C przez 25 minut.


Komentarze

  1. widać, że jesteś specjalistką w robieniu Focacci! ja nigdy jej nie piekłam!

    Zapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.