Oliwki i rozmaryn - klasyczne połączenie, ale jakie dobre! Mnie focaccia z oliwkami najbardziej smakuje polana miodem i oliwą z oliwek.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek ziół: świeży rozmaryn, tymianek, cząber
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
Do miski wsypać mąkę. We wgłębienie wsypać drożdże, dodać cukier i wlać wodę. Lekko zamieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać posiekane zioła, sól oraz oliwę i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do wypieków. Spłaszczyć i wcisnąć oliwki. Piec w temperaturze 200 st. C przez 25 minut.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwidać, że jesteś specjalistką w robieniu Focacci! ja nigdy jej nie piekłam!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com
Bardzo taką lubię :)
OdpowiedzUsuń