Przejdź do głównej zawartości

SZAFRANOWE RISOTTO Z PRAWDZIWKAMI I NADZIEWANA CUKINIA

Risotto, które wprost eksploduje smakiem umami. Jest to bardzo zgrane połączenie szlachetnych grzybów, drogocennej przyprawy i podkręcającego smak włoskiego sera. Do tego można je podać zapieczone w cukinii.

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu arborio
  • 5 średniej wielkości prawdziwków
  • szczypta szafranu
  • 1/2 cebuli
  • kawałek parmezanu
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 2-3 szklanki wody lub bulionu warzywnego 
  • 4 cukinie

Wykonanie risotta:

Cebulę i prawdziwki pokroić w kostkę. Można zostawić 4 plasterki prawdziwka - do dekoracji (tuż przed podaniem należy je podsmażyć na maśle i lekko posolić). Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć krótko posiekaną cebulę. Dodać prawdziwki pokrojone w kostkę. Podsmażać kilka minut. Wsypać ryż i smażyć do momentu, aż wszystkie składniki będą szkliste. Podlewać risotto lekko osoloną, gorącą wodą lub bulionem. Ostatnią porcję wody/bulionu dodać z szafranem. Dosłownie w ostatniej minucie dodać masło, a kiedy się rozpuści doprawić pieprzem, startym parmezanem i ewentualnie szczyptą soli. Zestawić risotto z gazu i podawać. Z podsmażonym plastrem borowika, parmezanem i posiekaną pietruszką.

Nadziewane cukinie:




To przepyszne risotto można podać niebanalnie. Wystarczy mieć małe cukinie, najlepiej te okrągłe. Odkroić szczyt cukinii i wydrążyć gniazda nasienne. Posmarować olejem, lekko posolić i wstawić do piekarnika na 25-30 minut (200 st. C). Podpieczone cukinie nadziać risottem, posypać parmezanem i udekorować plastrem prawdziwka. Zapiekać przez 10 minut.

Wskazówka:
Do klasycznego risotto dodaje się wino. Tutaj też można je dodać. Wystarczy 150 ml dodane jako pierwsza porcja płynu do ryżu. Koniecznie musi być białe i wytrawne!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.