czwartek, 1 października 2015

SZAFRANOWE RISOTTO Z PRAWDZIWKAMI I NADZIEWANA CUKINIA

Risotto, które wprost eksploduje smakiem umami. Jest to bardzo zgrane połączenie szlachetnych grzybów, drogocennej przyprawy i podkręcającego smak włoskiego sera. Do tego można je podać zapieczone w cukinii.

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu arborio
  • 5 średniej wielkości prawdziwków
  • szczypta szafranu
  • 1/2 cebuli
  • kawałek parmezanu
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 2-3 szklanki wody lub bulionu warzywnego 
  • 4 cukinie

Wykonanie risotta:

Cebulę i prawdziwki pokroić w kostkę. Można zostawić 4 plasterki prawdziwka - do dekoracji (tuż przed podaniem należy je podsmażyć na maśle i lekko posolić). Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć krótko posiekaną cebulę. Dodać prawdziwki pokrojone w kostkę. Podsmażać kilka minut. Wsypać ryż i smażyć do momentu, aż wszystkie składniki będą szkliste. Podlewać risotto lekko osoloną, gorącą wodą lub bulionem. Ostatnią porcję wody/bulionu dodać z szafranem. Dosłownie w ostatniej minucie dodać masło, a kiedy się rozpuści doprawić pieprzem, startym parmezanem i ewentualnie szczyptą soli. Zestawić risotto z gazu i podawać. Z podsmażonym plastrem borowika, parmezanem i posiekaną pietruszką.

Nadziewane cukinie:




To przepyszne risotto można podać niebanalnie. Wystarczy mieć małe cukinie, najlepiej te okrągłe. Odkroić szczyt cukinii i wydrążyć gniazda nasienne. Posmarować olejem, lekko posolić i wstawić do piekarnika na 25-30 minut (200 st. C). Podpieczone cukinie nadziać risottem, posypać parmezanem i udekorować plastrem prawdziwka. Zapiekać przez 10 minut.

Wskazówka:
Do klasycznego risotto dodaje się wino. Tutaj też można je dodać. Wystarczy 150 ml dodane jako pierwsza porcja płynu do ryżu. Koniecznie musi być białe i wytrawne!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...