Przejdź do głównej zawartości

SZAFRANOWE RISOTTO Z PRAWDZIWKAMI I NADZIEWANA CUKINIA

Risotto, które wprost eksploduje smakiem umami. Jest to bardzo zgrane połączenie szlachetnych grzybów, drogocennej przyprawy i podkręcającego smak włoskiego sera. Do tego można je podać zapieczone w cukinii.

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu arborio
  • 5 średniej wielkości prawdziwków
  • szczypta szafranu
  • 1/2 cebuli
  • kawałek parmezanu
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 2-3 szklanki wody lub bulionu warzywnego 
  • 4 cukinie

Wykonanie risotta:

Cebulę i prawdziwki pokroić w kostkę. Można zostawić 4 plasterki prawdziwka - do dekoracji (tuż przed podaniem należy je podsmażyć na maśle i lekko posolić). Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć krótko posiekaną cebulę. Dodać prawdziwki pokrojone w kostkę. Podsmażać kilka minut. Wsypać ryż i smażyć do momentu, aż wszystkie składniki będą szkliste. Podlewać risotto lekko osoloną, gorącą wodą lub bulionem. Ostatnią porcję wody/bulionu dodać z szafranem. Dosłownie w ostatniej minucie dodać masło, a kiedy się rozpuści doprawić pieprzem, startym parmezanem i ewentualnie szczyptą soli. Zestawić risotto z gazu i podawać. Z podsmażonym plastrem borowika, parmezanem i posiekaną pietruszką.

Nadziewane cukinie:




To przepyszne risotto można podać niebanalnie. Wystarczy mieć małe cukinie, najlepiej te okrągłe. Odkroić szczyt cukinii i wydrążyć gniazda nasienne. Posmarować olejem, lekko posolić i wstawić do piekarnika na 25-30 minut (200 st. C). Podpieczone cukinie nadziać risottem, posypać parmezanem i udekorować plastrem prawdziwka. Zapiekać przez 10 minut.

Wskazówka:
Do klasycznego risotto dodaje się wino. Tutaj też można je dodać. Wystarczy 150 ml dodane jako pierwsza porcja płynu do ryżu. Koniecznie musi być białe i wytrawne!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...