poniedziałek, 28 grudnia 2015

BUŁECZKI Z RICOTTĄ

Bułeczki o świetnej konsystencji - z chrupiącym, zarumienionym wierzchem i wilgotnym środkiem, długo utrzymującym świeżość.


Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżki suszonego oregano lub inne dodatki (np. czarnuszka, mak, suszony tymianek, majeranek itp.)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 100-120 g serka ricotta
  • 225 g ciepłej wody
  • 25 g masła (roztopić i wystudzić)
  • kilka łyżek ciepłego mleka do posmarowania bułeczek

Do miski przesiać mąkę. Zrobić małe wgłębienie i wsypać do niego drożdże, cukier oraz wlać odrobinę ciepłej wody. Lekko zamieszać i przykryć ściereczką na 15 minut, żeby drożdże ruszyły. Po kwadransie dodać pozostałe składniki i dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić na 60 minut. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować wałeczek i zawiązać go w supełek. Ułożyć na papierze. Odstawić bułeczki do wyrośnięcia na około 30 minut. Każdą bułkę posmarować mlekiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 30 minut (ja piekłam w 200 st. C na kamieniu do pizzy przez około 20-25 minut).

2 komentarze:

  1. ricotta zawiera przecież podpuszczkę... "średnio" wegetariańskie danie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ogóle spożywanie mleka i przetworów mlecznych nie jest do końca wegetariańskie... Nie jestem niestety aż tak ortodoksyjną wegetarianką, żeby zrezygnować z jedzenia tych produktów. Na blogu znajdują się również przepisy na dania wegańskie, więc osoby, które nie jedzą serów, też znajdą z pewnością coś dla siebie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...