Przejdź do głównej zawartości

KORZENNE BOCZNIAKI NA WIGILIĘ

Potrawa inspirowana świątecznymi przepisami na śledzia po kaszubsku czy po żydowsku. Idealna dla wegan i wegetarian przekąska na wigilię i każdą inną okazję.

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
  • szczypta kurkumy i soli
  • 2 spore cebule
  • 2 łyżki rodzynków 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 gwiazdka anyżu
  •  kilka ziarenek pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łaskiej łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy do smażenia i olej lniany do doprawienia
Boczniaki poprzekrawać na pół. Obtoczyć je w mące z dodatkiem kurkumy i soli. Usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju - po 3-5 minut z jednej strony. Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na co najmniej 15 minut, aż staną się miękkie.
Na patelni rozgrzać kolejną, niewielką ilość tłuszczu, dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz ziele angielskie, liść laurowy, gwiazdkę anyżu i dusić całość przez około 10 minut. Dodać wszystkie przyprawy i dusić jeszcze około 5 minut.  Dodać koncentrat pomidorowy i odsączone rodzynki.
Sos można doprawić do smaku ostrą papryką, imbirem, pieprzem, by smak był wyraźniejszy, a po zdjęciu z ognia dodać odrobinę oleju lnianego dla bardziej świątecznego, "rybnego" smaku.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.