Przejdź do głównej zawartości

KORZENNE BOCZNIAKI NA WIGILIĘ

Potrawa inspirowana świątecznymi przepisami na śledzia po kaszubsku czy po żydowsku. Idealna dla wegan i wegetarian przekąska na wigilię i każdą inną okazję.

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
  • szczypta kurkumy i soli
  • 2 spore cebule
  • 2 łyżki rodzynków 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 gwiazdka anyżu
  •  kilka ziarenek pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łaskiej łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy do smażenia i olej lniany do doprawienia
Boczniaki poprzekrawać na pół. Obtoczyć je w mące z dodatkiem kurkumy i soli. Usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju - po 3-5 minut z jednej strony. Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na co najmniej 15 minut, aż staną się miękkie.
Na patelni rozgrzać kolejną, niewielką ilość tłuszczu, dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz ziele angielskie, liść laurowy, gwiazdkę anyżu i dusić całość przez około 10 minut. Dodać wszystkie przyprawy i dusić jeszcze około 5 minut.  Dodać koncentrat pomidorowy i odsączone rodzynki.
Sos można doprawić do smaku ostrą papryką, imbirem, pieprzem, by smak był wyraźniejszy, a po zdjęciu z ognia dodać odrobinę oleju lnianego dla bardziej świątecznego, "rybnego" smaku.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.