poniedziałek, 14 grudnia 2015

KORZENNE BOCZNIAKI NA WIGILIĘ

Potrawa inspirowana świątecznymi przepisami na śledzia po kaszubsku czy po żydowsku. Idealna dla wegan i wegetarian przekąska na wigilię i każdą inną okazję.

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
  • szczypta kurkumy i soli
  • 2 spore cebule
  • 2 łyżki rodzynków 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 gwiazdka anyżu
  •  kilka ziarenek pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łaskiej łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy do smażenia i olej lniany do doprawienia
Boczniaki poprzekrawać na pół. Obtoczyć je w mące z dodatkiem kurkumy i soli. Usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju - po 3-5 minut z jednej strony. Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na co najmniej 15 minut, aż staną się miękkie.
Na patelni rozgrzać kolejną, niewielką ilość tłuszczu, dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz ziele angielskie, liść laurowy, gwiazdkę anyżu i dusić całość przez około 10 minut. Dodać wszystkie przyprawy i dusić jeszcze około 5 minut.  Dodać koncentrat pomidorowy i odsączone rodzynki.
Sos można doprawić do smaku ostrą papryką, imbirem, pieprzem, by smak był wyraźniejszy, a po zdjęciu z ognia dodać odrobinę oleju lnianego dla bardziej świątecznego, "rybnego" smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...