Potrawa inspirowana świątecznymi przepisami na śledzia po kaszubsku czy po żydowsku. Idealna dla wegan i wegetarian przekąska na wigilię i każdą inną okazję.
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
- szczypta kurkumy i soli
- 2 spore cebule
- 2 łyżki rodzynków
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 gwiazdka anyżu
- kilka ziarenek pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łaskiej łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
- olej rzepakowy do smażenia i olej lniany do doprawienia
Boczniaki poprzekrawać na pół. Obtoczyć je w mące z dodatkiem kurkumy i soli. Usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju - po 3-5 minut z jednej strony. Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na co najmniej 15 minut, aż staną się miękkie.
Na patelni rozgrzać kolejną, niewielką ilość tłuszczu, dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz ziele angielskie, liść laurowy, gwiazdkę anyżu i dusić całość przez około 10 minut. Dodać wszystkie przyprawy i dusić jeszcze około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i odsączone rodzynki.
Sos można doprawić do smaku ostrą papryką, imbirem, pieprzem, by smak był wyraźniejszy, a po zdjęciu z ognia dodać odrobinę oleju lnianego dla bardziej świątecznego, "rybnego" smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz