Przejdź do głównej zawartości

POPCORN W DWÓCH SMAKACH: Z DROŻDŻAMI I PIKANTNY

Każdy kto mnie dobrze zna, wie, że popcorn to moje małe uzależnienie... Robię go na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu - czasem tylko solę, a czasem wymyślam jakieś ciekawe posypki. Moje ostatnie odkrycie - posypka z płatków drożdżowych! A drugie, podpatrzone na jednym z moich ulubionych blogów, z syropem klonowym, cynamonem i chili.

Popcorn z posypką drożdżowo-czosnkową

  • miska świeżo uprażonego popcornu
  • 1 łyżka drożdży nieaktywnych (tzw. "płatki drożdżowe")
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • szczypta soli

Składniki posypki mieszamy ze sobą i rozgniatamy na drobny proszek. Aby posypka lepiej trzymała się popcornu, można przed posypaniem spryskać go odrobiną oliwy w sprayu. Posypujemy i od razu zjadamy! Dzięki dodatkowi drożdży nieaktywnych uzyskujemy pyszny, serowy smak.

Popcorn z syropem klonowym i chili

(inspiracja: Love & Lemons)
  • miska uprażonego popcornu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 płaska łyżeczka sproszkowanej chili lub pieprzu cayenne 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Piekarnik rozgrzewamy do 145 st. C.  Na dużej blaszce wykładamy papier do wypieków. W rondelku mieszamy wszystkie składniki syropu - olej, syrop klonowy i przyprawy - lekko podgrzewamy, by wszystko dobrze się połączyło. Na blaszkę wykładamy popcorn i polewamy go syropem. Posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, co 10 minut mieszając. Popcorn będzie słodko-pikantny i chrupiący. Przechowywany w szczelnym słoiku, długo zachowa swoją świeżość. Jak długo nie wiem, ponieważ swój schrupałam w ciągu dwóch dni. Jedno jest pewne - na drugi dzień jest równie chrupiący i pyszny, jak zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Komentarze

  1. zaintersowała mnie ta wersja drożdżowa, musze wypróbować ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.