Przejdź do głównej zawartości

POPCORN W DWÓCH SMAKACH: Z DROŻDŻAMI I PIKANTNY

Każdy kto mnie dobrze zna, wie, że popcorn to moje małe uzależnienie... Robię go na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu - czasem tylko solę, a czasem wymyślam jakieś ciekawe posypki. Moje ostatnie odkrycie - posypka z płatków drożdżowych! A drugie, podpatrzone na jednym z moich ulubionych blogów, z syropem klonowym, cynamonem i chili.

Popcorn z posypką drożdżowo-czosnkową

  • miska świeżo uprażonego popcornu
  • 1 łyżka drożdży nieaktywnych (tzw. "płatki drożdżowe")
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • szczypta soli

Składniki posypki mieszamy ze sobą i rozgniatamy na drobny proszek. Aby posypka lepiej trzymała się popcornu, można przed posypaniem spryskać go odrobiną oliwy w sprayu. Posypujemy i od razu zjadamy! Dzięki dodatkowi drożdży nieaktywnych uzyskujemy pyszny, serowy smak.

Popcorn z syropem klonowym i chili

(inspiracja: Love & Lemons)
  • miska uprażonego popcornu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 płaska łyżeczka sproszkowanej chili lub pieprzu cayenne 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Piekarnik rozgrzewamy do 145 st. C.  Na dużej blaszce wykładamy papier do wypieków. W rondelku mieszamy wszystkie składniki syropu - olej, syrop klonowy i przyprawy - lekko podgrzewamy, by wszystko dobrze się połączyło. Na blaszkę wykładamy popcorn i polewamy go syropem. Posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, co 10 minut mieszając. Popcorn będzie słodko-pikantny i chrupiący. Przechowywany w szczelnym słoiku, długo zachowa swoją świeżość. Jak długo nie wiem, ponieważ swój schrupałam w ciągu dwóch dni. Jedno jest pewne - na drugi dzień jest równie chrupiący i pyszny, jak zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Komentarze

  1. zaintersowała mnie ta wersja drożdżowa, musze wypróbować ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.