Przejdź do głównej zawartości

GRILLOWANE BOCZNIAKI, SZASZŁYKI Z BAKŁAŻANEM I PIECZONE ZIEMNIAKI

Długi weekend się jeszcze nie skończył, więc można jeszcze sobie pogrillować. Przedstawiam moją kolejną propozycję przysmaków z rusztu. Każdy z tych elementów można oczywiście podać oddzielnie, ale razem też się dobrze dogadują. 


Marynowane boczniaki:

  • boczniaki ok. 300 g
  • 2 łyżki ketchupu
  • rozmaryn
  • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz zmielony
  • ziele angielskie - kilka ziarenek
  • mała cebula

Szaszłyki:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeże zioła: tymianek i oregano
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • bakłażan
  • pomidorki koktajlowe
  • cebula pokrojona w ćwiartki
  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
Boczniaki umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać ketchup, ocet winny, olej, miód. Doprawić posiekanym rozmarynem, mielonym pieprzem, kilkoma ziarnami ziela angielskiego oraz cienko posiekaną cebulką. Boczniaki wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Jeżeli na przykład planujemy wieczorem zrobić grilla, warto boczniaki zamarynować już rano. Grillować na aluminiowej tacce lub na papierze do wypieków ułożonym na ruszcie.

Bakłażana pokroić w kostkę, lekko posolić i podgotować na parze (wystarczy około 8 minut). Na patyczki do szaszłyków nadziać bakłażana, pomidorki koktajlowe i cebulę. W miseczce rozmieszać marynatę, składającą się z: octu balsamicznego, oliwy, ziół, rozgniecionego czosnku, doprawioną solą i pieprzem. Posmarować marynatą szaszłyki i grillować, aż bakłażan będzie ładnie przypieczony, pomidorki popękane, a cebulka lekko skarmelizowana. 

Ziemniaki przed pieczeniem podgotować w mundurkach (przez około 10 minut). Odcedzić, posmarować oliwą, lekko posolić i piec na ruszcie, aż skórka się ładnie przypiecze. 

Oczywiście wszystkie te elementy można grillować jednocześnie na jednym ruszcie. Dzięki obróbce wstępnej, grillowanie będzie krótsze, a warzywa na pewno miękkie. 

Komentarze

  1. Jak wegetarianie i weganie mogą grilować :D A moi przyjaciele myślą, że jem jedynie pieczony chleb .. xD

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.