Długi weekend się jeszcze nie skończył, więc można jeszcze sobie pogrillować. Przedstawiam moją kolejną propozycję przysmaków z rusztu. Każdy z tych elementów można oczywiście podać oddzielnie, ale razem też się dobrze dogadują.
Marynowane boczniaki:
- boczniaki ok. 300 g
- 2 łyżki ketchupu
- rozmaryn
- 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka miodu
- pieprz zmielony
- ziele angielskie - kilka ziarenek
- mała cebula
Szaszłyki:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- świeże zioła: tymianek i oregano
- czosnek
- sól
- pieprz
- bakłażan
- pomidorki koktajlowe
- cebula pokrojona w ćwiartki
- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
Bakłażana pokroić w kostkę, lekko posolić i podgotować na parze (wystarczy około 8 minut). Na patyczki do szaszłyków nadziać bakłażana, pomidorki koktajlowe i cebulę. W miseczce rozmieszać marynatę, składającą się z: octu balsamicznego, oliwy, ziół, rozgniecionego czosnku, doprawioną solą i pieprzem. Posmarować marynatą szaszłyki i grillować, aż bakłażan będzie ładnie przypieczony, pomidorki popękane, a cebulka lekko skarmelizowana.
Ziemniaki przed pieczeniem podgotować w mundurkach (przez około 10 minut). Odcedzić, posmarować oliwą, lekko posolić i piec na ruszcie, aż skórka się ładnie przypiecze.
Oczywiście wszystkie te elementy można grillować jednocześnie na jednym ruszcie. Dzięki obróbce wstępnej, grillowanie będzie krótsze, a warzywa na pewno miękkie.
Jak wegetarianie i weganie mogą grilować :D A moi przyjaciele myślą, że jem jedynie pieczony chleb .. xD
OdpowiedzUsuń