Przejdź do głównej zawartości

SZASZŁYKI Z RZODKIEWKĄ, GRILLOWANY SER I PODPŁOMYKI

Maj to zdecydowanie początek sezonu grillowego. Mam w tym roku dla Was kilka wegańskich i wegetariańskich propozycji. Pierwsza z nich to grillowane szaszłyki ze szparagami, rzodkiewką i cukinią, a do tego grillowany camembert i domowego wypieku podpłomyki (można je też upiec na grillu lub na gorącym kamieniu w ognisku).


Składniki:

  • pęczek szparagów
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 mała cukinia
  • camembert
  • szczypta wędzonej papryki
Marynata do szaszłyków:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • natka kolendry
  • szczypta soli
Podpłomyki:
  • 250 g mąki orkiszowej pęłnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 1 szklanka ciepłej wody lub odrobina więcej
  • odrobina cukru
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy

Rzodkiewkę, cukinię i szparagi podzielone na średnie kawałki zblanszować w osolonej wodzie - rzodkiewka 5 minut, cukinia 3 minuty, szparagi 2 minuty. Nadziać na patyczki i posmarować marynatą (wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszane, kolendra drobno posiekana).  Można odstawić na godzinę, by smaki się przegryzły. Grillować ze wszystkich stron przez kilka minut, by warzywa ładnie się skarmelizowały. Podałam z grillowanym camembertem (posmarowany odrobiną tej samej marynaty i oprószony wędzoną papryką) oraz podpłomykiem własnego wypieku.

Jak zrobić podpłomyki?

W misce wymieszać obie mąki. Zrobić wgłębienie, wsypać drożdże, cukier i wymieszać z odrobiną wody. Odstawić na 10 minut, by drożdże ruszyły. Dodać resztę wody i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut. Z ciasta uformować okrągłe lub owalne, w miarę cienkie, placki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Zanim wstawimy je do piekarnika niech podrosną jeszcze przez około 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 250 st. C. Podpłomyki piec przez około 15-20 minut. Rewelacyjne będą, gdy upieczemy je na kamieniu w piekarniku. Można też spróbować upiec je na świeżym powietrzu - na grillu lub na rozgrzanym kamieniu przy ognisku. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.