środa, 11 maja 2016

SZASZŁYKI Z RZODKIEWKĄ, GRILLOWANY SER I PODPŁOMYKI

Maj to zdecydowanie początek sezonu grillowego. Mam w tym roku dla Was kilka wegańskich i wegetariańskich propozycji. Pierwsza z nich to grillowane szaszłyki ze szparagami, rzodkiewką i cukinią, a do tego grillowany camembert i domowego wypieku podpłomyki (można je też upiec na grillu lub na gorącym kamieniu w ognisku).


Składniki:

  • pęczek szparagów
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 mała cukinia
  • camembert
  • szczypta wędzonej papryki
Marynata do szaszłyków:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • natka kolendry
  • szczypta soli
Podpłomyki:
  • 250 g mąki orkiszowej pęłnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 1 szklanka ciepłej wody lub odrobina więcej
  • odrobina cukru
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy

Rzodkiewkę, cukinię i szparagi podzielone na średnie kawałki zblanszować w osolonej wodzie - rzodkiewka 5 minut, cukinia 3 minuty, szparagi 2 minuty. Nadziać na patyczki i posmarować marynatą (wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszane, kolendra drobno posiekana).  Można odstawić na godzinę, by smaki się przegryzły. Grillować ze wszystkich stron przez kilka minut, by warzywa ładnie się skarmelizowały. Podałam z grillowanym camembertem (posmarowany odrobiną tej samej marynaty i oprószony wędzoną papryką) oraz podpłomykiem własnego wypieku.

Jak zrobić podpłomyki?

W misce wymieszać obie mąki. Zrobić wgłębienie, wsypać drożdże, cukier i wymieszać z odrobiną wody. Odstawić na 10 minut, by drożdże ruszyły. Dodać resztę wody i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut. Z ciasta uformować okrągłe lub owalne, w miarę cienkie, placki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Zanim wstawimy je do piekarnika niech podrosną jeszcze przez około 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 250 st. C. Podpłomyki piec przez około 15-20 minut. Rewelacyjne będą, gdy upieczemy je na kamieniu w piekarniku. Można też spróbować upiec je na świeżym powietrzu - na grillu lub na rozgrzanym kamieniu przy ognisku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...