Przejdź do głównej zawartości

SPAGHETTI Z KOPREM WŁOSKIM I CYDREM

Lekkie spaghetti o orzeźwiającym, anyżkowym smaku i zapachu kopru włoskiego. Cydr dodaje słodyczy, a sok z cytryny lekko kwaskowego posmaku. Uwielbiam takie szybkie dania, zwłaszcza w leniwe, gorące dni lata!
Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 koper włoski
  • 1/2 szklanki cydru
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g makaronu spaghetti

Makaron ugotować al dente, zostawiając 2 łyżki wody do zagęszczenia sosu. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodać koper włoski pokrojony w kostkę. Natkę kopru odłożyć do posypania po. Kiedy koper się lekko zeszkli, czyli po około 5 minutach, dodać cydr. Dusić do momentu aż płyn się zredukuje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Dla urozmaicenia można na koniec dodać łyżkę masła i/lub posypać parmezanem. Ugotowany makaron wymieszać z podduszonym koprem włoskim. Jeszcze przez minutę podgrzewać na patelni, by wszystkie składniki się ładnie połączyły. Posypać posiekaną natką kopru. 

Komentarze

  1. Przepis wydaje się prosty i z pewnością jest smaczny. Wraca mi ochota na makaron, więc postaram się wypróbować. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.