Lekkie spaghetti o orzeźwiającym, anyżkowym smaku i zapachu kopru włoskiego. Cydr dodaje słodyczy, a sok z cytryny lekko kwaskowego posmaku. Uwielbiam takie szybkie dania, zwłaszcza w leniwe, gorące dni lata!
- 1 cebula
- 1 koper włoski
- 1/2 szklanki cydru
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g makaronu spaghetti
Makaron ugotować al dente, zostawiając 2 łyżki wody do zagęszczenia sosu. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodać koper włoski pokrojony w kostkę. Natkę kopru odłożyć do posypania po. Kiedy koper się lekko zeszkli, czyli po około 5 minutach, dodać cydr. Dusić do momentu aż płyn się zredukuje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Dla urozmaicenia można na koniec dodać łyżkę masła i/lub posypać parmezanem. Ugotowany makaron wymieszać z podduszonym koprem włoskim. Jeszcze przez minutę podgrzewać na patelni, by wszystkie składniki się ładnie połączyły. Posypać posiekaną natką kopru.
Przepis wydaje się prosty i z pewnością jest smaczny. Wraca mi ochota na makaron, więc postaram się wypróbować. Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuń