niedziela, 26 czerwca 2016

SPAGHETTI Z KOPREM WŁOSKIM I CYDREM

Lekkie spaghetti o orzeźwiającym, anyżkowym smaku i zapachu kopru włoskiego. Cydr dodaje słodyczy, a sok z cytryny lekko kwaskowego posmaku. Uwielbiam takie szybkie dania, zwłaszcza w leniwe, gorące dni lata!
Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 koper włoski
  • 1/2 szklanki cydru
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g makaronu spaghetti

Makaron ugotować al dente, zostawiając 2 łyżki wody do zagęszczenia sosu. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodać koper włoski pokrojony w kostkę. Natkę kopru odłożyć do posypania po. Kiedy koper się lekko zeszkli, czyli po około 5 minutach, dodać cydr. Dusić do momentu aż płyn się zredukuje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Dla urozmaicenia można na koniec dodać łyżkę masła i/lub posypać parmezanem. Ugotowany makaron wymieszać z podduszonym koprem włoskim. Jeszcze przez minutę podgrzewać na patelni, by wszystkie składniki się ładnie połączyły. Posypać posiekaną natką kopru. 

1 komentarz:

  1. Przepis wydaje się prosty i z pewnością jest smaczny. Wraca mi ochota na makaron, więc postaram się wypróbować. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...