Przejdź do głównej zawartości

FOCACCIA Z WIŚNIAMI I ROZMARYNEM

Wiśnie, podobnie, jak winogrona, świetnie pasują do cienkiej focacci. Najczęściej do tego typu wypieków dodaję rozmaryn, ale Wy możecie zastąpić go, na przykład cząbrem, oregano czy majerankiem. Ważne, by było owocowo i aromatycznie!


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki wydrylowanych wiśni
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy i 1 łyżka octu balsamicznego do podania  

Mąkę przesiać, zrobić zagłębienie i wsypać do niego drożdże i cukier, wlać ciepłą wodę. Przykryć ściereczką na 15 minut.Po tym czasie dodać oliwę i zagnieść elastyczne, miękkie ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić na mniej więcej pół godziny, by podwoiło objętość.
Kiedy ciasto drożdżowe wyrośnie, cienko rozwałkowane wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków. Posmarować wierzch odrobiną oliwy i posypać drobno posiekanym rozmarynem, powciskać wydrylowane wiśnie. Odstawić na 15 minut, by ciasto ponownie wyrosło.
Focaccię piec około 20-25 minut w temperaturze 220 st. C lub dłużej do momentu aż się ładnie zarumieni. 
Najlepiej smakuje maczana w miseczce z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. 

Wskazówki:

  • focaccię można również upiec na kamieniu do pieczenia  pizzy, czas się wtedy skróci, a ciasto będzie bardziej chrupiące

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.