Przejdź do głównej zawartości

TARTA Z KURKAMI I BRZOSKWINIAMI

Nie macie pomysłu na niedzielny obiad? Proponuję tartę z kurkami, pierwszymi grzybami w tym sezonie, i oczywiście z owocami, które ostatnio wpycham do wielu potraw wytrawnych. Brzoskwinie świetnie do takich potraw pasują - czy to do sałatek, czy do wypieków. Nie bójcie się łączyć owoców ze słonymi smakami i dodawajcie je nie tylko do deserów!

Składniki (na małą formę do tarty):


  • 1 mały słodki ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 brzoskwinia
  • 100 g kurek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • gałązka rozmarynu

Na ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 90 g masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto i schować je do lodówki. W tym czasie przygotować pozostałe składniki.
Batata ugotować w skórce, najlepiej na parze. Po ugotowaniu rozgnieść go na gładkie pure. Lekko posolić.
Cebulę pokroić w piórka i smażyć aż się zacznie rumienić. Zdjąć z patelni i odłożyć do miseczki.
Na tej samej patelni podsmażyć kurki. Uważać, żeby się nie spaliły, bo będą się piekły na wierzchu tarty. 
Brzoskwinię pokroić w jak najcieńsze plasterki. Polać ją jedną łyżką octu balsamicznego, posypać bardzo drobno posiekanym rozmarynem.
Po pół godziny wyjąć ciasto z lodówki. Wyłożyć nim dno i boki tarty, wcześniej posmarowanej masłem lub olejem kokosowym. Podpiec w piekarniku przez 15 minut (190 st. C). Wyjąć podpieczony spód i włożyć na niego kolejno: pure z batatów, podsmażoną cebulkę, plasterki brzoskwini, kurki. Grzyby staramy się umieścić w wolnych przestrzeniach i lekko docisnąć do brzoskwiń, żeby połączyły się z "sokami" i zbytnio się nie przypaliły. Czas pieczenia to około 30 minut w 190 st. C lub do momentu gdy wierzch będzie ładnie przypieczony.

Wskazówki:

  • podane przeze mnie składniki są na małą, podłużną formę. Jeśli używamy standardowej okrągłej formy do tarty, należy ilość składników zwiększyć: na ciasto 250 g mąki i 125 g tłuszczu. Natomiast składników warzywno-owocowych można użyć dwa razy więcej, czyli 2 cebule, 2 małe ziemniaki słodkie, 2 brzoskwinie i 200 g kurek
  • przepis jest wegański, ponieważ zamiast masła można użyć oleju kokosowego (oczywiście rafinowanego, niepachnącego)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.